Pocta Máchovi od České filharmonie

Praha - 16. listopadu by Karel Hynech Mácha oslavil pomyslné 200. narozeniny. Česká filharmonie pro tuto příležitost nachystala dva speciální koncerty, které proběhnou v pražském Rudolfinu 4. a 5. listopadu 2010 od 19 hodin 30 minut. Zazní hudba inspirována slavným Májem a ve světové premiéře i skladba Radobyl z pera výtvarníka a skladatele Vladimíra Franze.

Karel Hynek Mácha je symbolem poutníka českou krajinou, která silně ovlivnila celou jeho tvorbu. Přestože Máj patří k jeho nejznámějším dílům, Vladimír Franz měl od začátku jasno - Máj zhudebňovat nechce. „To je opravdu, jak přidělávat trenýrky nebo fousy postavám v Sixtínské kapli. Je to fajn, ale co s tím? Dvakrát se to nezdvojnásobí,“ upřesnil hudebník Franz.

Radobýl je opěvovaná hora na Litoměřicku, kde podle legendy Mácha napsal Máj. Radobýl se mu stal nakonec osudným místem, právě odsud totiž běžel hasit požár v Litoměřicích, prochladl a na následky onemocnění zemřel.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Kromě skladby Radobyl zazní na slavnostním večeru i kantáta Máj od Josefa Bohuslava Foerstera, se sborem a recitátorem Otakarem Broskem st. „Potkal jsem se během své herecké kariéry mnohokrát s Máchovým Májem. Já jsem byl 7 let v angažmá u E. F. Buriana a tam jsme dělali velké koncertatní provedení Máje,“ informoval Brousek. Slavnostní koncert ukončí Májová symfonie Vítězslava Nováka.

Vladimír Franz o skladbě Radobyl:

Skladba dodržuje obrysy sonátové formy. Je to patnácti minutová hudební báseň pro velký orchestr. Tématika je odvozená ze dvou subjektů:

M(i) A C H A

B E H – vyjadřující běh, energii.

Skladbu jsem měl v hlavě už někdy od února. Psaní partitury trvalo tři neděle. Partitura má dvacet devět stránek. Je psaná rukou, což je v dnešní době, kdy skladatelé používají počítač, ojedinělé.

Dokončil jsem jí 29.5. Na konci si můžete přečíst slova „29.5.2010 díky Bohu, Praha Dožice, 75 let Josefa Suka“. Slova „díky Bohu“ vyjadřují úlevu, že jsem skladbu dokončil. A dokončil jsem ji přesně v den výročí úmrtí Josefa Suka.

Program slavnostních koncertů

Vladimír Franz: Radobyl, symfonická věta – premiéra
Josef Bohuslav Foerster: Máj, kantáta pro baryton, recitátora, mužský sbor a orchestr op. 159
Vítězslav Novák: Májová symfonie pro soprán, tenor, smíšený sbor a orchestr op. 73

Česká filharmonie
baryton – Ivan Kusnjer
recitátor – Otakar Brousek st.
soprán – Pavla Vykopalová
tenor – Tomáš Černý

Pražský filharmonický sbor
sbormistr – Lukáš Vasilek
dirigent – Ondrej Lenárd