Opera o Horákové zazněla v New Yorku

New York - Ve čtvrtek večer začal tradiční festival, který americkému publiku i krajanům nabízí novinky české kinematografie. V Českém centru na Manhattanu již 11. ročník přehlídky zahájila projekce záznamu soudobého operního představení o procesu s Miladou Horákovou nazvaného Zítra se bude…, který režíroval Jan Hřebejk.

„Snažila jsem se vybírat věci, které by asi neměly tak jednoduchou cestu na americká plátna, a tím pádem jsem dala prostor i studentským filmům a opeře, která rozhodně asi nepřitáhne moc amerických diváků. A to nejen kvůli formátu, protože to je současná hudba, ale taky proto, že to je téma, které má více co říct českému publiku,“ řekla kurátorka přehlídky Irena Kovářová.

Předchozích deset ročníků festivalu se konalo výhradně v brooklynské BAMcinématek, součásti Brooklynské hudební akademie (BAM). Nyní se to podle Kovářové mění, když se letos většina filmů promítá v Českém centru.

Z BAMcinématek se totiž v uplynulých letech stala jedna z nejživějších institucí věnujících se repertoárovému promítání a má přetlak zájemců o umístění různých programů právě sem. Přehlídka českých filmů by se tak nyní měla konat jednou za dva roky. „Doufáme, že tím pádem výběr bude silnější a přiláká víc diváků,“ podotkla Kovářová.

Letos se v BAMcinématek představí jen snímek 3 sezóny v pekle. Promítání filmu, které příští týden v úterý uzavře první část přehlídky, se zúčastní jeho režisér Tomáš Mašín. Na projekci svého filmu Kawasakiho růže, jenž se uchází o nominaci na Oscara, pak do New Yorku přijede i Hřebejk. Stane se tak 27. listopadu v newyorském kině Film Forum, kde se také přehlídka uzavře.

Kromě těchto snímků přehlídka nabídne ještě film Zoufalci režisérky Jitky Rudolfové, dokument Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty do Polska a dva krátké filmy, jež zvítězily na loňském Famufestu. Prvním je polodokumentární snímek Rozálie Kohoutové Roma Boys, který se věnuje problematice menšiny uvnitř menšiny, konkrétně homosexualitě v romské komunitě. Druhým je dokument Alda o ženě postižené Alzheimerovou nemocí od režisérky Viery Čákanyové.

  • 3 sezony v pekle zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1260/125980.jpg
  • Kawasakiho růže zdroj: fotografie poskytl Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1300/129919.jpg