Vyměňte opravdovou zimu za pohádkovou

Uherské Hradiště – Ojedinělou a rozsáhlou výstavu výtvarníka, jehož díla jsou často rozpoznatelná na první pohled, nabízí Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Více než 130 obrazů, kreseb a ilustrací Josefa Lady muzeu zapůjčili soukromí sběratelé a různé instituce, na podobě celé výstavy se ale mohou podílet i lidé, kteří mají doma knihy, leporela či různé učebnice s jeho ilustracemi. Expozice Zima s Ladou je největší přehlídkou díla oblíbeného výtvarníka v historii regionu.

Ladova díla do Uherského Hradiště zamíří z muzeí a galerií z různých míst České republiky. K vidění budou i originály ze sbírek soukromých vlastníků a institucí. Slavný kreslíř se tak vrací ve velkém stylu, výstava čítá více než 130 jeho děl. „Teď už vyrůstá pátá generace, která se s obrázky Josefa Lady setkává už v tom nejranějším a nejútlejším věku, vlastně v době, kdy ještě neumíme mluvit a už dostaneme první leporelo. Třeba na této knížce jsou vidět zoubky nejmenších čtenářů,“ říká kurátorka výstavy Marie Martykánová.

Hlavními zdroji Ladova úspěchu jsou jednoduchost, barevnost a půvabná roztomilost. Ladův rukopis, jak ho známe, se ale začal formulovat až později. Autorova raná tvorba z desátých let minulého století vypadala docela jinak. I tato díla jsou na výstavě k vidění.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Při malování se výtvarník často inspiroval lidmi, které znal, jeho postavy tak nejsou bezejmenné. Věnoval se i reklamě - v polovině třicátých let zachytil na objednávku pražských vodovodů a kanalizací všestranné využití vody. Výstava je tak členěna podle tematických okruhů, kromě dvou reklamních cyklů a vystavených exponátů se návštěvníci mohou posadit u stolů, kde najdou knížky k prolistování i k počtení. V části „minikina“ se pak například budou mít možnost podívat na pohádky, které byly vytvořeny podle tvorby Josefa Lady. 

Lidé se s dílem Josefa Lady můžou setkat po celém světě. „Lada je takovým ymbolem českého vlastenectví,“ dodává Martykánová. Na výstavě, kterou připravovala dva roky, očekává rekordní návštěvnost.

Expozici Zima s Ladou mohou návštěvníci zhlédnout v Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti až do 16. ledna příštího roku.

  • Výstava Zima s Ladou autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2076/207586.jpg
  • Obraz Josefa Lady autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2079/207884.jpg
  • Výstava Zima s Ladou autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2076/207584.jpg
  • Ladovská zima autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2079/207883.jpg