Václav Havel převzal klíč od Trutnova

Trutnov – Dramatik a bývalý prezident Václav Havel převzal v Trutnově čestné občanství a kulturní cenu města. Východočeský Trutnov mu ocenění udělil za svou propagaci a mimořádný přínos české a světové kultuře. Havel se tak stal desátým nositelem čestného občanství Trutnova, se kterým je spjatý od druhé poloviny 60. let. V minulosti bylo uděleno třeba prezidentu Edvardu Benešovi.

Václav Havel převzal symbolický klíč od města a kulturní cenu v novém společenském centru Uffo. Podle trutnovského starosty Ivana Adamce je s Trutnovem spjatý od doby, co si v nedaleké osadě Hrádeček koupil chalupu. V letech 1974 až 1975 pak Havel přikuloval sudy v trutnovském pivovaru, který ho inspiroval k napsání divadelní hry Audience. „Tady se udála spousta záležitostí, které se týkaly jak jeho činnosti v disentu, tak činnosti dramatické,“ přibližuje Adamec.

Havel Trutnov navštěvoval a pobýval na své chalupě také po svém zvolení prezidentem, například v roce 1999 na Hrádeček přijel generální tajemník OSN Kofi Annan, aby s ním projednal situaci v Kosovu. Havel také pravidelně navštěvuje trutnovský hudební Open Air Music Festival. Právě v jeho průběhu chtěl letos v srpnu cenu převzít. Radnice to však odmítla a předání uspořádala v novém společenském centru Uffo. Pořadatelé hudebního festivalu to považují za účelové. „Místním bledým tvářím z Bílého domu nepřišel festival jako příliš vhodné a důstojné místo. Nakonec se rozhodli až skoro náčelníkovi ten metál poslat poštou,“ poukazuje na situaci organizátor trutnovského festivalu Martin Věchet.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Pořadatelé festivalu připravili pro Havla ještě neformální setkání pro zvané, na kterém se představí několik hudebních skupin a Havlových přátel z undergroundu.