Recenze: Slávie / City Walks

Oba autoři se možná nenadchnou vzájemným srovnáním svých prací, právě teď představovaných v Praze v galeriích ani ne tolik geograficky vzdálených. Zatímco Malina se prochází po svém životě a zejména převážně reálných městech, Lomová sedí v klidu na kafíčku v jakž takž fungující velkokavárně Slavia. Malina maluje katzovsky, Lomová zase směřuje k hyperrealitě amerického stylu. Formálně a výrazem jsou si zdánlivě podobní a povrchní propojování při hlubší analýze neobstojí (naštěstí).

Petr Malina pečlivě mapuje takřka deníkářsky svoje pohyby, místa a města , přátele. Dobrý detektiv by mohl dost přesně určit, kde Petr byl, kde se mu něco zalíbilo, kde se zadumal a na kterých místech zastavoval čas. Určitá kronika pohybu je doložena řadou děl (tu se díváme na Londýn, Wolfsburg nebo na dnes už legendární karlínská studia), někde vnímáme více než místo pohyb či možná lépe řečeno nepohyb času, intimní prostředí… 

Na řadě obrazů, vždy zády k divákovi, postává Malina sám ( nebo jeho stylizované alter ego), aby potvrdil význam oné chvíle či význam onoho místa. Po velmi sevřené poslední výstavě, mistrovsky mapující atmosféru a tak trochu i fyzické zákulisí výstavního života, vycházíme na této výstavě zpět do rozmanitých prostor.

Ivana Lomová nás na svých posledních výstavách zavedla i do nejpestřejších prostředí – nejen, že jsme hledali Ptáka Ohniváka, byli jsme s ní také v ráji, a to dokonalém. Lehce stylizovaná realistická malba dokázala malířčino mistrovství, humor, nadhled… V kavárně Slavia nám autorka nejen podává věrnou optickou informaci o prostředí místa i jeho atraktivního okolí (Národní divadlo, Petřín apod.), ale charakterizuje pravé dopolední kavárenské bezčasí, pro mnohé tak důležité a tak vyhledávané.

Můžeme si dosadit i jiné pocity – trochu ironie, trochu úcty, trochu hodnocení báječné předválečné interiérové architektury. Vždy nám ale z toho vypadne opravdu mistrné ztvárnění tématu - Lomová v kavárně je stejně dobrá jako Lomová v pralese. Navíc je tam vždy připraven její úsměv.

Nic nebrání tomu, abyste se prošli s Petrem a zašli do kavárny za Ivanou. A pokud výstavy propojíte, neuděláte chybu. Ať chtějí, nebo nechtějí, ladí podobně. I když to je v obou případech o něčem jiném.

  • Petr Malina / City Walks; kde: Galerie kritiků, Palác Adria, Jungmannovo náměstí, 31, 1. patro; kdy: denně mimo Po 11:00–18:00 hod., do 25. 11.
  • Ivana Lomová / Slávie; kde: Galerie Via Art, Resslova ulice 6; kdy: Po-Pá 13:00-18:00 hod., do 21. 11.
  • Petr Malina / City Walks (Wolfsburg) zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2082/208133.jpg
  • Petr Malina / City Walks zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2082/208131.jpg
  • Petr Malina / City Walks (Londýn) zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2082/208132.jpg
  • Ivana Lomová / Slávie zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2082/208135.jpg