Vinobraní od Toyen se vydražilo za 6,5 milionu

Praha – V Galerii Nová síň v Praze se dnes dražila vybraná díla a umění 17. až 21. století. Společnost Prague Auctions ve své první dražbě nabízela mimo jiné obraz Vinobraní od Toyen z roku 1927. Ten se nakonec prodal za vyvolávací cenu 6,5 milionu korun, a stal se tak nejdražší nabízenou položkou aukce. Olej na plátně o velikosti 48 x 59 centimetrů s názvem Vinobraní od Marie Čermínové alias Toyen byl mimo jiné vystaven v Chorvatsku nebo Francii.

Ojedinělou nabídkou pak byl obraz Emila Filly Já som bača velmi starý z roku 1947, který se vydražil za 3,7 milionu korun a patří k cyklu obrazů na motivy slovenských lidových písní. Třetím nejdražším dílem byl akryl Zdeňka Sýkory, nazvaný Linie č. 206. Prodal se za 3 miliony 50 tisíc korun.

 Sýkora patří k světovým průkopníkům počítačového umění. Ačkoli se jednalo o milionové položky, jednatel společnosti Milan Mikuš tajně doufal ve vyšší ceny: „Trošku mě zklamalo, že se nenašel další zájemce na obraz Toyen, který se prodal za 6,5 milionu korun, ale několik dalších položek se vydražilo a docílilo krásných cen, takže jsme velice spokojeni.“

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Stejný aukční dům chystá ještě na listopad další zajímavou dražbu. Tentokrát si přijdou na své milovníci sportovních a závodních aut a motorek. „Máme několik velmi krásných vozů značek Bentley, Lamborghini, Ferrari, Rolls Royce i vládní Čajku z 50. let,“ vypočítává Mikuš. Na březen příštího roku pak chystá společnost opravdovou aukční lahůdku - vybrané současné umění.

Filla - Já jsem bača velmi starý
Zdroj: ČT24/Prague Auctions