Památkáři kritizují rekonstrukci Klementina, hrozí pokutou

Praha – Podobně jako v případě opravy Karlova mostu provázejí spory a správní řízení opravu další národní památky - pražského Klementina. Památkáři magistrát upozorňují, že dělníci provádějí některé práce bez povolení. Pokud se jejich pochybení prokáže, hrozí Národní knihovně, která barokní skvost spravuje, až čtyřmilionová pokuta. Nákladná oprava začala na jaře, na porušení zákona při rekonstrukci poukázali památkáři až nyní. Rekonstrukce Klementina má stát 2 miliardy korun, na další miliardu vyjde výstavba depozitářů v Hostivaři. Opravy jsou naplánované do roku 2016.

„Některé práce tam jsou, lépe řečeno byly, prováděny bez našeho závazného stanoviska, což ze zákona nepřipadá v úvahu,“ řekl ČT ředitel odboru památkové péče pražského magistrátu Jan Kněžínek. Podle informací ČT řemeslníci bez povolení magistrátních památkářů vyměnili desítky oken, vyndali a odvezli historické dřevěné podlahy a postavili zděné příčky jinde, než bylo v plánech.

Kněžínek plánuje další kontrolu příští týden, chce zjistit, v jakém stavu se rekonstrukce nachází. „Správní řízení bude pokračovat a samozřejmě to skončí nějakou sankcí,“ ujišťuje šéf pražských památkářů. Maximální výše pokuty v takových případech bývá čtyři miliony korun.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Národní knihovna s oficiálním stanoviskem zatím vyčkává. „My ještě počkáme, až správní řízení pokročí dál, případně v té věci bude rozhodnuto. Potom se k argumentům postavíme,“ řekla ČT Jindra Pavlová z právního oddělení Národní knihovny. Spory provází nákladnou rekonstrukci už od začátku. Na opravu měla dohlížet jedenáctičlenná komise odborníků z řad architektů a památkářů. „Tento sbor si zřídil sám ředitel Národní knihovny pan Hazuka, a pak ho z nějakých záhadných důvodů sám rozpustil. Je to samozřejmě velmi podivné a ministerstvo kultury se na to pana Hazuky bude ptát,“ reaguje na celý spor tajemník ministra kultury Stanislav Brunclík.

Výměna oken v Klementinu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod