Český aukční rekord padl v Zátiší s lahví Cherry

Praha - Vzácný kubistický obraz Emila Filly z roku 1914 Zátiší s lahví Cherry se na dnešní aukci v Topičově salonu prodal za 16,25 milionu korun; vyvolávací cena byla deset milionů korun. Stal se tak vůbec nejdražším Fillovým obrazem prodaným na české aukci a zároveň pátým celkově nejdražším obrazem prodaným v ČR. Jde také o letos nejdráž prodaný obraz v Česku. Dalším lákadlem aukce bylo plátno Toyen z jejího neoprimitivistického období z roku 1925 Cirque Conrado (Clowns). Prodalo se za 9,4 milionu korun, tedy o konečná částka o sto tisíc převýšila vyvolávací cenu.

Toyen (vlastním jménem Marie Čermínová) i Filla patří k českým umělcům, jejichž díla v aukcích dosahují rekordních cen. Zatím nejdráž prodaným obrazem od Toyen na české aukci byla Spící nabízená společností Pictura za 20 milionů korun loni v březnu (včetně aukční přirážky 16 procent kupec zaplatil 23,2 milionu).

Od Filly byl dosud nejdražší obraz Sklenice a noviny prodaný společností Kodl před rokem za 11,2 milionu korun. „Je to naprosto nevídaný výsledek, světový rekord obrazů Emila Filly, i když tento Filla je výjimečný a takový už se na uměleckém aukčním trhu asi nikdy neobjeví,“ uvedl k dnešní aukci Vladimír Lekeš ze spolupořádající Adolf Loos Apartment and Gallery.

Filla pokořil aukční rekord (zdroj: ČT24)

Dnešní aukce nabídla i další významná díla. Z mělnické zámecké sbírky rodiny Lobkowiczů se prodával obraz od barkoního malíře Karla Škréty Smrt (kněžny) Drahomíry za vyvolávací cenu 5,5 milionu korun, Hlava apoštola od Petra Brandla za 1,4 milionu korun a Milosrdný samaritán od Paola Paganiho za šest milionů korun.

Jediným dílem z této sbírky, který se dnes neprodal, byla Archimédova smrt od Langettiho Giovanniho Battisty. Nabízela se za 2,5 milionu korun a podle Lekeše prodeji zabránil fakt, že tento obraz je kulturní památkou, což znamená, že se aukce nemohli v tomto případě zúčastnit zahraniční zájemci.

Překvapením večera byl skokový nárůst ceny obrazu Antonína Hudečka Podzimní nálada (Okořský potok) z roku 1903. Nabízel se za vyvolávací cenu 180 tisíckorun, zájem o něj měly desítky lidí a cena nakonec vystoupala na 2,15 milionu korun (bez přirážky).

Aukci pořádají společnosti 1. Art Consulting a Adolf Loos Apartment and Gallery v Topičově salonu.

  • Toyen / Cirque Conrado (Clowns) zdroj: Art Consulting http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2092/209159.jpg
  • Antonín Hudeček / Podzimní nálada (Okořský potok) (kolem r. 1903) zdroj: Art Consulting http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2092/209183.jpg