Kopic smaží pro Pink Floyd volská oka

Trmice (Ústecko) – Výtvarník a hudebník Karel Kopic začínal s pistolkami poháněnými vyřazenými kompresory z ledniček, dnes je řazen k nejlepším airbrusherům ze zemí bývalého východního bloku. Obrazy vytvořené původem americkou výtvarnou technikou, spočívající ve stříkání barvy speciálními pistolemi, představuje po devíti letech opět na rodném Ústecku. Série kartonů, kterým se v poslední době stále více věnuje, je pod názvem Eggs over Easy and More vystavena na zámku Trmice.

Dvaapadesátiletý Kopic se hudbě věnuje odmala a dlouho se jí živil, bubnoval třeba v kapele Michala Tučného. V 90. letech se ovšem postupně začal věnovat výtvarné tvorbě. S tou je spojena i výstava v Trmicích. Základní série kartonů Eggs over Easy (Volské oko) je odkazem na tvorbu rockové skupiny Pink Floyd.

První obraz ze série, nazvaný Alan's Psychedelic Breakfast, je inspirovaný stejnojmennou skladbou Pink Floyd z roku 1970. Kráva s volským okem na hlavě na ní trochu unaveně vyhlíží na diváky. Zbylé čtyři díly série věnoval autor čtyřem stěžejním členům Pink Floyd, přičemž je na obrázcích reprezentují jiní kopytnatci, třeba osel nebo zebra. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Nápad s volskými oky přišel náhodou, viděl jsem někde obrázek Kateřiny Kornové s hrozně útrpným výrazem, tak jsem jí (ve své reprodukci) dal na hlavu volské oko,“ vysvětlil Kopic část své inspirace. Jejím hlavním zdrojem je ovšem pořád hudba. Vidět je to třeba na sérii Penguins didn't miss out, která v roce 2000 získala třetí cenu na amerických Airbrush Excelence Awards.

Tučňáci na Abbey Road

Kopic si pohrává s jednotlivými ikonami 60. let a jen tak mimochodem je mění v tučňáky. Jednou kráčí čtveřice zimovzdorných opeřenců po přechodu úplně stejně, jako to dělali The Beatles na přebalu desky Abbey Road z roku 1969, hned poté se tučňáci schovají do výlohy Morrison hotelu, který jako by z oka vypadl přebalu stejnojmenné desky The Doors. „Tučňáci v takovém prostředí nikdy nebyli, a tím vzniká nová situace,“ upozornil výtvarník a dodal, že navíc tučňáci na obrazech vypadají lépe než lidé.

Tučňáci nebo volská oka se tu a tam objeví i v dalších obrazech z Kopicovy tvorby. Jeho díla jsou podle jeho slov stále složitější. „Právě pracnost mě fascinuje, a čím složitější obrázek je, tím větší je výzva,“ vysvětlil Kopic. Prozradil, že na jednom z chystaných obrazů bude z pohledu hudebníka na pódiu zachycen koncert, který v hledišti sleduje nejméně tisíc tučňáků.

  • Karel Kopic / Nick's Psychedelic Lunch autor: Karel Kopic, zdroj: Stránky Karla Kopice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2100/209946.jpg
  • Karel Kopic / Dave's Psychedelic Night autor: Karel Kopic, zdroj: Stránky Karla Kopice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2100/209950.jpg
  • Karel Kopic / Roger's Psychedelic Supper autor: Karel Kopic, zdroj: Stránky Karla Kopice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2100/209947.jpg
  • Karel Kopic / Abbey Road (1998) autor: Karel Kopic, zdroj: Stránky Karla Kopice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2100/209941.jpg