Na Antonína Moskalyka nelze zapomenout

Praha - Filmový a televizní režisér Antonín Moskalyk patří mezi nejvýznamnější režiséry české kinematografie. Velkou popularitu si například získaly Četnické humoresky, které v podobě seriálu vytvořil pro Českou televizi v roce 1997. Za svou filmovou a především televizní tvorbu získal celou řadu mezinárodních ocenění a v roce 2005 v rámci televizních cen TýTý byl uveden do Síně slávy. Při natáčení třetí řady Četnických humoresek těžce onemocněl a 27. ledna 2006 ve věku 75 let zemřel v brněnské Masarykově nemocnici.

Prosadil se jak na filmovém plátnu, tak v televizi. Je tvůrcem filmů Dita Saxová, Třetí princ a Kukačka v temném lese. Nejslavnějším filmem Antonína Moskalyka je Babička, právě pro tento film objevil tehdy mladičkou Libuši Šafránkovou. Největší diváckou slávu mu přinesla televizní obrazovka. Natočil stovky inscenací a pořadů a desítky televizních filmů. Stal se tak legendou televizní režie. Kromě Četnických humoresek se k nezapomenutelným seriálům řadí i Panoptikum města pražského či Dobrodružství kriminalistiky.

v Chustu, v tehdejší Podkarpatské Rusi (dnes Ukrajina), ale mládí prožil ve Šlapanicích u Brna, kde jeho otec učil na místní škole. Maminka pocházela z rodu Galgociů (maďarská šlechta). V mládí se se věnoval ochotnickému divadlu. Absolvoval gymnázium v Brně a podle přání otce se měl stát učitelem. Rozhodoval se však vystudovat v roce 1958 obor režie na Divadelní fakultě pražské Akademii múzických umění. Oženil se v roce 1959 a je otcem dvou dětí, syna Martina a dcery Pavlíny.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Po dokončení studií nastoupil jako režisér a scénárista do Československé televize (byl jedním z jejích prvních režisérů). Za svou kariéru vytvořil desítky televizních filmů a stovky televizních inscenací a pořadů. Jako režisér debutoval v roce 1962 středometrážní povídkou ORANŽOVÝ MĚSÍC. Dále vytvořil řadu skvělých inscenací jako např. DÉLKA POLIBKU DEVADESÁT (1965), drama DITA SAXOVÁ (1967), MODLITBA PRO KATEŘINU HOROVITZOVOU (1965) či pohádka TŘETÍ PRINC (1982).

  • Ve filmu Antonína Moskalyka Babička hrála Barunku Libuše Šafránková a babičku Jarmila Kurandová zdroj: ČT
  • Četnické humoresky zdroj: ČT
Vydáno pod