Dyk místo Belmonda prchá s Vilhelmovou

Praha – Příběh lásky mladého muže, znuděného všedností, a krásné teroristky se odehrává na útěku před policií, rodinami, ale také před životem. Ve filmu Bláznivý Petříček (1965) režiséra Jeana-Luca Godarda, snad nejvýznamnějšího představitele francouzské nové vlny, zazářil Jean-Paul Belmondo a Anna Karina, ve stejnojmenné divadelní inscenaci se jejich rolí ujal Vojtěch Dyk a Tatiana Vilhelmová. Hra bude v premiéře uvedena dnes večer v holešovickém kulturním prostoru La Fabrika, který se promění ve starý filmový ateliér.

„Od napsání scénáře do realizace uplynulo pět let. Dlouho jsem hledal, kdo by mohl hrát Belmoda a Karinu. Zkusil jsem dát dohromady asi pět dvojic, ale od doby, kdy se k projektu připojil Roman Holý, který napsal hudbu, bylo jasné, že musí umět i zpívat, a pak padla jasná volba na Táňu s Vojtou,“ vysvětluje volbu hlavních představitelů režisér a autor scénáře Peter Serge Butko.

S Dykem spolupracuje poprvé, s Vilhemovou ho pojí spolupráce na tanečně-divadelním představení Posedlost nebo divadelní hře Zhasněte lampiony v Cafe Teatru Černá labuť. Několik let také spoluorganizují Vánoční bazar v Mokré čtvrti.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Na Godardově filmu prý Butka napoprvé zaujal neklid, který v něm jeho zhlédnutí zanechalo. Byl by rád, aby s podobným pocitem odcházeli i diváci divadelní adaptace. Ta nicméně není kopií Godardova scénáře. Butko přidal k příběhu vlastní linky, které ho aktualizují pro dnešního diváka.

Na film odkazuje i výprava představení. Scénograf Adam Novák ji koncipoval jako starý filmový ateliér, jemuž dominuje automobil. Scénu doplňují ještě zadní retro projekce, které Butko natáčel v Maroku. "Jsem zvědavý, co na hru budou říkat skalní petříčkovci, ale diváci se můžou těšit na netradiční, atypický divadelní tvar, který by je mohl bavit. Hrají a zpívají v něm skvělí herci, navíc představení nebude dlouhé," dodává režisér k Bláznivému Petříčkovi. Jeho pozvánka není ani příliš potřeba, představení je do konce roku, až na jednu výjimku, vyprodáno.

Jean-Paul Belmondo a Anna Karina ve filmu Bláznivý Petříček
Zdroj: ČT24/HCE