Pode Bal vykupuje urny, nejlépe s popelem

České Budějovice - Rozsáhlý umělecký projekt skupiny Pode Bal si zcela jistě říká o skandál. Kontroverzní umělci totiž znovu provokují, tentokrát na téma smrt a pozůstalí. Výstava s názvem Bohdanka bude o Vánocích bez tatínka, jež právě startuje v Domě umění v Českých Budějovicích, obsahuje i část, která je složena z pohřebních uren. V těchto dnech se proto v novinách objevil inzerát: Vykupujeme urny. Za prvních deset s popelem nabízíme 500 korun. Nepotřebné urny s popelem vykupujeme v prvním patře Domu umění.

„Tato performance je pro nás zajímavá z určitého sociálního aspektu. Je to takový sociální experiment. Smrt je tématem, které se týká vlastně každého,“ vysvětluje za výtvarnou skupinu Michal Šiml.

Pode Bal s případným skandálem počítá, neboť už nyní se ozývají například představitelé pohřebních služeb. „Debatu vítáme, ale v tomhle případě mi to připadá neetické,“ prohlásila zástupkyně pohřební služby, České Budějovice Milena Berková.

Kontroverzní projekt mění program i strážníkům. Správci hřbitovů se bojí krádeží, takže hlídky tam budou k vidění častěji. Mluvčí Městské policie České Budějovice Kateřina Bíro upozorňuje, že po dobu konání výstavy budou kontroly intenzivnější. Ovšem urnu nikdo neprodá bez občanky a úmrtního listu.

Kurátor výstavy Michal Škoda označuje expozici za jeden z vrcholů letošní výstavní sezóny. Název výstavy Bohdanka bude o Vánocích bez tatínka, je ve skutečnosti titulkem z bulvárních novin. Ve skoro prázdných místnostech domu umění si jich mohou diváci přečíst na bílých stěnách spoustu. Vše doplňuje projekce a obrazovka s originálním programem. V reálném čase ukazuje počet lidí, kteří zemřeli po dobu trvání výstavy. 

Unikátní, ale také kontroverzní výstava potrvá do druhého ledna. Návštěvníky na ni bude, kromě jiného, upozorňovat i černý prapor na budově Domu umění.

Umělecká skupina Pode Bal patří mezi jednu z prvních, které po roce 2000 politizovaly českou výtvarnou scénu. Tvoří ji trojice Michal Šiml, Antonín Kopp a Petr Motyčka. Důležitým prvkem v jejich tvorbě je také humor, ne však humor zlehčující danou situaci, nýbrž dotvářející možnost sebereflexe. K nejznámějším jejím projektům třeba patřil Malík urvi ve Špálově galerii v Praze s portréty zdiskreditovaných politiků.

Dramaturgický plán českobudějovické galerie Moderního umění je postavený především na kvalitě a výjimečnosti. Každým rokem připravuje deset výstav nejzajímavějších domácích a zahraničních tvůrců. Koncepčně galerie směřuje k tendencím minimalismu a konceptuálnímu umění. Není galerií sbírkovou ani komerční - vstup do ní je zdarma. Stále hrozí, že bude muset opustit unikátní prostory Domu umění.

  • Bohdanka bude letos o Vánocích bez tatínka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2126/212509.jpg
  • Bohdanka bude letos o Vánocích bez tatínka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2126/212507.jpg
  • Bohdanka bude letos o Vánocích bez tatínka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2126/212508.jpg
  • Bohdanka bude letos o Vánocích bez tatínka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2126/212506.jpg