Slavný pěvec Kwiecien chce Čechy získat hlavně Mozartem

Praha - Poprvé se v české metropoli představí světově uznávaný polský barytonista Mariusz Kwiecien, v současnosti jeden z nejlepších interpretů Mozartova Dona Giovanniho. Ve Smetanově síni Obecního domu ho doprovodí Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK pod taktokvkou Lukasze Borowicze, další hvězdy polského hudeního nebe. Dále zazní ukázky z italského a ruského repertoáru, v němž se pěvec podle svých slov cítí nejlépe.

Koncert zahájí áriemi z Rossiniho opery Lazebník sevilský, z Belliniho Puritánů a Donizettiho Favoritky, zaznít by měla ale i ukázka z role hraběte z Mozartovy Figarovy svatby. Druhá část večera nabídne mimo jiné skladby od Musorgského, Rachmaninova i známou árii z Čajkovského Oněgina Vy mnie pisali…

„Vybral jsem si své nejoblíbenější belcantové árie. Uslyšíte třeba Belliniho, všude na světě zpívám Evžena Oněgina od Čajkovského, ale taky Mozartovu Figarovu svatbu. V příští sezoně budu poprvé zpívat roli Dona Carlose od Verdiho, takže jsem zařadil do programu i jednu ukázku,“ přiblížil svůj pražský repertoár Mariusz Kwiecien v rozhovoru pro ČT24.

„Nejvíce árií zpívám od Mozarta a hlavně zmiňované belcanto, protože můj hlas je typický lyrický baryton, pro belcanto velmi vhodný. Doufám, že během následujících pěti či deseti let do repertoáru zahrnu taky role od Verdiho. Mozart pro mě pravděpodobně zůstane vždy nejbližším skladatelem. Zpívat totiž jeho nádhernou hudbu je úžasné, a tak zůstane v mém repertoáru určitě i nadále.“ prozradil dále v rozhovoru pěvec.

Roli Dona Giovanniho zpíval například ve Vídeňské státní opeře a v operních domech v Bilbau, Houstonu, Santa Fe či Seattlu. Jak tvrdí, pokaždé si ji na pódiu užívá, sedí mu prý ideálně po hudební i výrazové stránce. Sám se ale za Dona Juana nepokládá. Podle jeho vyjádření by rád tuto roli zazpíval i v Praze. Jedná o tom s vedením pražského Národního divadla. Nová inscenace jednoaktové opery Wolfganga Amadea Mozarta by se ve Stavovském divadle měla uskutečnit zřejmě v příští sezoně, pokud se pěvec s ND dohodne, měl by se nejméně v jednom představení objevit.

S šéfem opery Jiřím Heřmanem se Kwiecien kvůli svému hostování sejde tento pátek. O spolupráci na Donu Giovannim se prý manažeři Kwieciena snažili již dříve. „Je lepší, když se ale mohu domluvit osobně. Není to jen o datech. Manažeři myslí na peníze, ale já bych tomu chtěl dát víc srdce. V Praze jsem poprvé a už jsem si ji zamiloval. Tento sen bych si chtěl uskutečnit, nicméně uvidíme,“ řekl pěvec na tiskové konferenci. Osmatřicetiletý Kwiecien si také v pátek plánuje prohlédnout Stavovské divadlo.

Dirigent Lukasz Borowicz stál už u Kwiecienova operního debutu v polském Krakově a oba jsou v současnosti považováni za nejtalentovanější polské hudebníky. „Mariusz má velkou výhodu, že je nejen úžasný zpěvák, ale také skvělý herec. Já ho můžu vést, ale už je na něm, jak v případě koncertních árií dokáže předat divákům emoce, pohrát si se slovy, s mimikou. A to on zvládá naprosto skvěle,“ upozornil na pěvcovy kvality dirigent Lukasz Borowicz.

„S Lukaszem jsme se poprvé setkali ve Varšavě, u premiéry Dona Giovaniho. Od té doby jsme vybudovali svůj vztah v přátelství. Máme vizitku dvou mladých, myslím nejlepších polských hudebníků současnosti. Hráli jsme spolu často a máme v plánu spoustu věcí. Třeba chceme spolu natočit CD, za pár dní máme premiéru Evžena Oněgina v Krakovské opeře. Je to zkrátka úžasná spolupráce s velmi talentovaným mladým člověkem,“ doplnil Kwiecien (celý rozhovor najdete v tomto článku).

  • Mariusz Kwiecien / Figarova svatba zdroj: polishstudiesuw.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2128/212778.jpg
  • Mariusz Kwiecien / Don Giovanni zdroj: MusicalCriticism.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2128/212779.jpg
  • Lukasz Borowicz zdroj: Arte System http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2127/212633.jpg
  • Lukasz Borowicz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2127/212630.jpg