Čtěte knihy, jsou zdravé

Praha – Sobota 27. listopadu je ve sto třiceti veřejných knihovnách Dnem pro dětskou knihu. Cílem akce, která se letos koná počtvrté, je netradičním způsobem děti a jejich rodiče oslovit a přesvědčit, že v knihovnách se o knihách pro děti mohou ledacos dozvědět. Den pro dětskou knihu je věnován nejen propagaci literatury pro děti a čtení, ale vzhledem k předadventnímu načasování je spojen i s prodejem knih coby vhodnými dárky pod stromek.

Rčení, že se dá vše nahradit, v případě kvalitní knižní četby neplatí. Když si vzpomeneme na své dětství, vzpomeneme si zároveň na oblíbenou knihu. (…) Dnešní děti jsou prý jiné. Ale: ti, co čtou a pracují se svou fantazií, jsou stejní, jako jsme byli my. Doufám, že letošní Den pro dětskou knihu bude opět jedna z akcí, která nám pomůže získat další čtenáře, zve na akci Eva Kubšová z děčínské knihovny, která „oslavu dětského čtenářství“ poprvé zorganizovala.

VYBRANÉ AKCE KNIHOVEN:

  • Městská knihovna Horažďovice - Autogramiády a osobní prodej knih s představením novinek - Petra Braunová, Miroslava Kuntzmannová, Miloš Kratochvíl, Honza Volf, Ondřej Fibich a další.
  • Šmidingerova knihovna Strakonice - Miss strašidlo: zábavné odpoledne pro ty, kteří mají elán, fantazii a stále dobrou náladu a přijdou do knihovny ve strašidelném kostýmu nebo masce. Budou uděleny tituly Miss strašidlo Čtenář 2010 a Miss strašidlo Sympatie 2010.
  • Obecní knihovna Budislav - Den a noc poezie: pásmo poezie, během něhož se děti podle vlastní fantazie moho převléct za básníka či básnířku, přednést verše (i vlastní tvorbu) a povědět něco málo o verších a autorovi.
  • Masarykova veřejná knihovna Vsetín - Máchovské variace / koláž: přijďte cestovat s K. H. Máchou po hradech a zříceninách.
  • Městská knihovna Sedlčany - Křest knihy Miloše Kratochvíla Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my. Křest nové dětské edice nakladatelství Triton Laskavé čtení. Součást programu je i pokus o rekord „Nejvíce lidí s betlémem na jednom místě“.

Přehled akcí ve všech 130 knihovnách najdete na stránkách Dne pro dětskou knihu.