Nesmrtelný Čtyřlístek opět slaví

Praha - Legendární dětský magazín Čtyřlístek má za sebou jubilejní pětisté vydání a při té příležitosti se v Muzeu hlavního města Prahy otevírá výstava Čtyřlístek – 500. dobrodružství. Časopis je jedním z nejdéle vycházejících českých komiksů, za sebou už má víc než 40letou historii. Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín – čtveřice postaviček, která od dětství provází už několik generací. První číslo se v prodeji objevilo v roce 1969. Původně se vůbec nepočítalo s takovým úspěchem – nakladatelství dokonce plánovalo, že první výtisk bude zároveň posledním příběhem party z Třeskoprsk.

Výstava v Muzeu hlavního města Prahy mapuje několik desetiletí života oblíbené čtveřice, jejich tvůrců a spolupracovníků. Je koncipována jako putování historií Čtyřlístku se zastávkami v důležitých meznících a zásadních momentech. Návštěvníci se do 27. únopra nejen pobaví nad příběhy hrdinů, ale nahlédnou například i do zákulisí vzniku a přípravy komiksu.

Podle jednoho z kurátorů výstavy Karla Kučery by expozice měla oslovit dospělé i děti. „Snažili jsme se, aby to nebylo jen pro děti, ale také pro 'pamětníky'. Děti se mohou vybít na omalovánkách, počítačových hrách a dalších doprovodných záležitostech, zatímco pamětníci a sběratelé tam mohou sledovat vývoj kreseb a obálek nebo si prohlédnout originály komiksů,“ zved o muzea Kučera.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Součástí výstavy jsou originální kresby pro časopis nebo předlohy pro poštovní známky. Výstavní exponáty pocházejí ze soukromé Němečkovy sbírky i z archivů sběratelů. Mnoho materiálů však prý bylo rozkradeno.

Jaroslav Němeček:

Čtyřlístek vyhovuje české nátuře a dodnes nevíme, jestli se nátura přizpůsobila Čtyřlístku, anebo jestli se Čtyřlístek přizpůsobil české nátuře.

Čtyřlístek doprovází několik generací čtenářů. Nezastavila ho normalizace ani nápor kreslených filmů a komiksů po revoluci. „Byly to příběhy obyčejných dětí, zároveň v nich byla spousta tajemství a dobrodružství. V 60. a 70. letech sehrálo velkou roli i to, že Čtyřlístek byl apolitický,“ domnívá se ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová.

Letos se Čtyřlístek dočkal pětistého výtisku. První číslo, které vyšlo 15. května 1969, mělo být přitom zároveň posledním. Během tří týdnů byl ale třicetitisícový náklad rozebrán. O dvacet let později se vyšplhal skoro na čtvrt milionu, a přesto nestačil uspokojit zájem lačných čtenářů. Čtyřlístek se stal podpultovým zbožím.

Oblíbený komiks přežil i tři krizová porevoluční léta, kdy český trh zaplavila zahraniční produkce. V současnosti vychází ve třicetitisícovém nákladu dvacetkrát do roka. Podoby postavičkám vdechl ilustrátor Jaroslav Němeček, většinu scénářů během prvních desetiletí psala Ljuba Štíplová, teď se na nich podílí několik autorů. A aby časopis udržel krok s dobou, najdeme v příbězích Fifinku surfující po internetu nebo Piňdu a Bobíka píšící esemesky.

„Můžeme říct, že prodej Čtyřlístku se trvale zvyšuje. Teď nám k tomu navíc i hodně dopomáhají poštovní známky s postavičkami ze Čtyřlístku,“ komentoval současnou situaci šéfredaktor dětského časopisu Jiří Poborák.