Fair Artyčok

Praha – Pět let existence a tisíc zveřejněných příspěvků oslavila internetová televize Artyčok prodejním veletrhem Art Fair. Ve spolupořádající galerii MeetFactory představila během jednoho dne nadějné tuzemské výtvarné umělce – a to nejen virtuálně. Veletrh nabídl možnost setkání, k němuž koneckonců vybízí už název výstavního prostoru, mezi autory jejich díly a potenciálními kupci bez soukromých galerií nebo jiných zprostředkovatelů.

MeetFactory zaplnilo téměř dvě stě prací od více než padesáti umělců, například Josefa Bolfa, Krištofa Kintery, Romana Franty, Evy Jiřičky nebo Tomáše Džadoně. Art Fair se snažil především otevřít cestu k české výtvarné scéně, která ještě dvacet let po revoluci hledá své stálé příznivce a sběratele. „Nevstupujeme mezi případného zájemce, kupce a umělce. Dáváme k dispozici navzájem kontakty, tedy je to z naší strany taková čistá práce,“ upřesnil kurátor Dušan Zahoranský.

Velkou roli ve výběru umělců sehrál tým televize Artyčok, která za pět let existence natočila přesně tisíc reportáží a rozhovorů. Původně studentský projekt, jenž vznikl na Akademii výtvarných umění v roce 2005, se rozrostl na celoevropskou úroveň.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

„Pokrýváme zhruba polovinu států v Evropské unii. V současné sobě je Artyčok možné používat jako průvodce, bedekr pro všechny po výtvarné scéně,“ tvrdí František Zachoval, který byl při vzniku projektu. TV Artyčok je zároveň i nejobsáhlejší československou databází videoartu.

Vydáno pod