Oprášená Marguerite měla světovou premiéru v Ostravě

Ostrava – Muzikál Marguerite, lovestory z válečné Paříže, se s úspěchem hraje už dva roky. Podepsáni pod tímto přestavením jsou Michel Legrand, držitel několika Oscarů a hudebních cen Grammy, a dvojice Claudie-Michel Schönbert a Alain Boublil, autoři muzikálů Les Misérables a Miss Saigon. Boublil se ale původní verzi rozhodl přepracovat a novou Margueritu uvést na jevišti Národní divadla moravskoslezského. Na ostravské scéně měl muzikál světovou premiéru ve čtvrtek 2. prosince.

Muzikál Marguerite je volně inspirován románem Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi, zasazen je ale do období druhé světové války, do prostředí luxusních pařížských salonů. Vypráví příběh slavné šansonové zpěvačky, milenky německého generála, která se zamiluje do mladého hudebníka zapleteného do odbojového hnutí. „Hlavní je milostný příběh Marguerite a Armanda a zbytek – druhá světová válka, kolaborace ve Francii a velké historické události – stojí v pozadí,“ dodává Alain Boublil, autor libreta a původních francouzských textů písní.

Marie Zamora, Boublilova žena a spoluautorka libreta doplnila: „Marguerite kousek po kousku zjišťuje, jaký život vlastně žila. Vidí, jakým monstrem vlastně Otto, její německý milenec, je. Do Armanda se zamiluje vášnivě, bezhlavě. A to mám s Marguerite společné – když miluji, tak prostě miluji a nic mě nemůže zastavit.“

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Premiéra původní verze muzikálu Marguerite se odehrála v roce 2008 v Londýně a muzikál se stále hraje s velkým úspěchem v Japonsku. „V původním příběhu jsme nešli dostatečně do hloubky. Postava Marguerite podle mě nebyla dost psychologicky propracovaná, a tak jsme společně s mou ženou příběh přepracovali a poprvé ho uvádíme právě tady v Ostravě,“ vysvětlil Boublil, proč se rozhodl muzikál pozměnit.

České libreto přebásnil Michael Prostějovský, který je autorem mnoha českých adaptací světových muzikálů, jako Jesus Christ Superstar, Evita nebo Cats. Mileneckou dvojici Marguerite a Armanda ztvárnili Eva Zbrožková a Tomáš Novotný v alternaci s Hanou Fialovou a Lukášem Vlčkem.

Muzikál Marguerite
Zdroj: ČT24