Evropskou tvorbu letos zastínil film Polanského

Tallinn - Nejlepším evropským filmem uplynulého roku je thriller Muž ve stínu (v originále Ghost Writer) francouzského režiséra polského původu Romana Polanského. Byl jím vyhlášen v estonské metropoli Tallinnu na galavečeru udílení Evropských filmových cen. Filmař v nepřítomnosti dostal také ocenění za nejlepší režii. Mezi nominovanými na ocenění byl i český zástupce - Aleš Březina za hudbu k filmu Jana Hřebejka Kawasakiho růže, evropského Oscara ale nakonec nezískal. Vyfoukl mu ho skladatel hudby k Polanského filmu, který proměnil šest ze sedmi nominací.

Polanského film vznikl v britsko-německo-francouzské koprodukci a vypráví příběh spisovatele najatého na sepsání pamětí bývalého britského premiéra, jehož minulost skrývá mnoho temných stránek. Britský herec Ewan McGregor, jenž v Polanského snímku ztvárnil hlavní roli, dostal trofej pro nejlepšího herce. Snímek proměnil rovněž nominace za nejlepší scénář a nejlepší výpravu.

Filmař už na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale letos v únoru za Muže ve stínu dostal režisérského Stříbrného medvěda. Tehdy ocenění nemohl osobně převzít, protože byl v domácím vězení ve Švýcarsku, kde čekal na rozhodnutí švýcarského soudu o svém vydání do USA kvůli obvinění ze sexuálního styku s nezletilou v roce 1977. Americkou žádost o vydání švýcarská justice nakonec zamítla.

Za evropského Oscara poděkoval Polanski svým spolupracovníkům prostřednictvím webové kamery, ačkoli estonské úřady oznámily, že může do Tallinnu přijet bez obav, protože podle estonských zákonů je jeho sexuální delikt promlčen. „To je příliš,“ pronesl oceněný v děkovací řeči za režisérskou cenu.

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Francouzka Sylvie Testudová ze snímku Lurdy. Ocenění za nejlepší kameru dnes převzal Giora Bejach za nasnímání filmu Libanon izraelského režiséra Samuela Maoze, jenž loni na festivalu v Benátkách obdržel prestižního Zlatého lva.

Ocenění za filmovou hudbu si odnáší Francouz Alexandre Desplat rovněž za hudbu k filmu Muž ve stínu. Jeho český konkurent, skladatel a muzikolog Aleš Březina v minulosti vytvořil hudbu k filmům jako Knoflíkáři, Musíme si pomáhat, Kráska v nesnázích nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

Za celoživotní dílo byl v Tallinnu vyznamenán švýcarský herec Bruno Ganz známý například jako představitel Adolfa Hitlera v Pádu třetí říše z roku 2004. Za přínos světové kinematografii byl oceněn rovněž hudební skladatel Gabriel Yared. Chvalořeč držela francouzská herečka Juliette Binocheová.

Dana Kolářová a Lenka Vlasáková ve scéně filmu Kawasakiho růže
Zdroj: ČT24/fotografie poskytl Bontonfilm