The Tap Tap si k Mikuláši nadělili operu

Praha - Benefiční mikulášský koncert skupiny hudebníků se zdravotním postižením The Tap Tap hostila dnes večer Státní opera Praha. Výtěžek z vystoupení, na němž zahraje i řada hostů, bude věnován pro technické vybavení vzdělávacího centra Studeo. Akce The Tap Tap v Opeře byla spojena s mikulášskou nadílou, zároveň byla pořádána k dvacátému výročí založení Nadace Jedličkova ústavu. „Pro Státní operu je velká čest, že může udělat i akci, která není čistě operní a baletní, a zároveň přináší jiný pohled na handicapované,“ přivítal spolupráci s kapelou ředitel opery Oliver Dohnányi.

Program téměř dvouhodinového koncertu tvořily zejména písně nového CD The Tap Tap Párty na kolečkách. Zpěváky také doprovodily Český národní symfonický orchestr, Pražský smíšený sbor a sbor La Grande Bande. Během večera vystoupila i Bohnická divadelní společnost s mikulášským představením.

Vybrané koncerty The Tap Tap přenášel web ČT24 živě. Připomeňte si jejich vystoupení v rámci cyklu Kultura on-line.

Na jevišti se objevil také Xindl X s novou písničkou Řidič autobusu, kterou složil a nazpíval na motivy příběhu bubeníka The Tap Tap Marka Valenty. Text je o tom, jak ho řidiči autobusů vyhazují kvůli jeho malému kolu, které postižený hudebník používá jako kompenzační pomůcku. Xindl X píseň zazpíval stylově v uniformě pracovníka dopravního podniku, Valenta zase během písně předvedl divákům své malé kolo.

Dalším hostem koncertu byl dvanáctiletý talentovaný klavírista Petr Hudec, který trpí lámavostí kostí, myopatickými svaly a po operaci šedého zákalu úplně oslepl. Půl roku cvičil skladbu Rehab z repertoáru britské zpěvačky Amy Winehouseové, kterou si s ním v Opeře zazpívala Klára Vytisková. K dalším hostům koncertu patřil Kamil Střihavka, Dan Bárta, David Koller či Ondřej Hejma.

Mimořádné hudební uskupení The Tap Tap vzniklo v roce 1998, kdy jej založili studenti Jedličkova ústavu. Vozíčkáři mají za více než deset let práce za sebou stovky koncertů a festivalů doma i v zahraničí. První CD s názvem Hopšidyridy nahráli The Tap Tap v roce 2006 s ukrajinskou kapelou Huculyk.

Letos v říjnu například jako předkapela vystoupili na koncertu Elánu v Praze. Nyní připravuje velké turné v České republice i zahraničí. "Už Rudolf Jedlička říkal, že zakládá Jedličkárnu proto, aby z pasivních příjemců sociální pomoci udělal daňové poplatníky. Skvěle to podle mě vystihuje moderní pojetí sociální služby, takže se podle toho řídíme doslova. Žádní chudáčci, žádné výhody, žádná pohodlná náruč sociální sítě. Nabízíme možnost být aktivní a něco se naučit," podotkl před časem Ornest.