Longital pokřtí Teraz dnes

Praha - Slovenští Longital pokřtí svoji nejnovější desku „Teraz“ na koncertě dnes v Rock Café. Duo Shina Lo a Daniel Salontay + virtuální elektronický spoluhráč Xi Di Nim, označované jako „Sigur Ros střední a východní Evropy“, na něm pokračuje ve stylu, který popisují jako kvantový folk z paralelního vesmíru – písničkářství pro 21. století. Album obsahuje devět skladeb, které se pohybují na rozhraní elektroniky a tradice.

„Platňa je o tom postaviť sa na toto miesto tu a teraz, zaujať svoje miesto, žiť radostne aj so všetkými skúškami a prekážkami, ktoré sú pred nás kladené,“ vysvětlují název oba tvůrci. „Sila Longital je v tom, že ukazujeme ľuďom, aké je dôležité vybrať si cestu srdca. Všetka naša hudba je liečivá, či už si to niekto priamo uvedomuje alebo nie a posúva ďalej,“ lákají k poslechu posluchače.

Longital vznikli v roce 2004 v Bratislavě (před tím oba členové hráli v kapele Dlhé diely). Kromě mnoha samostatných koncertů u nás i v západní Evropě nedávno předskakovali i The Frames a Swell Season, ale hráli i s Moloko, The Levellers či Medeski-Martin-Wood. Longital jsou autory hudby k několika filmům (například Hodinu nevíš Dana Svátka) a divadelním představením (například divadlo Continuo).

Alba vydávají na vlastní značce Slnko Records. „Je to ako prečo nejeme stále v reštauráciách. Pretože doma je to stále lepšie, máme presný prehľad, kto varí, čo do toho dal… Máme pocit, že sa vieme postarať o svoje nahrávky lepšie ako ktokoľvek iný, že si vieme všetky vstupy a výstupy ustrážiť, zarobíme si viac peňazí a nemusíme sa nakoniec s nikým dohadovať a ušetríme čas,“ vysvětlují důvody Longital.

Longital / Teraz
Zdroj: ČT24/ArtsMarketing