Je ještě možné zachránit Svět?

Praha – Pražská Libeň je neodpáratelně spojena s Bohumilem Hrabalem. V této městské části léta žil a zachytil ji i ve svých textech. Povídku Automat Svět nazval podle skutečně existujícího automatu Svět ve stejnojmenném paláci, stavbě z roku 1936. Před osmi lety byla velmi poničena při povodních, o rok později se stala kulturní památkou, ale dodnes chátrá. Na záchranu Světa vznikla petice, která chce přimět k činu úřady i italského vlastníka.

Podle Automatu Svět byl nazván celý výbor povídek z roku 1966, o rok dříve povídku zfilmovala Věra Chytilová do povídkového cyklu Perličky na dně. Do role výtvarníka obsadila Vladimíra Boudníka, Hrabalova přítele a předobraz literární postavy. Palác Svět, zábavní komplex, jehož součástí bylo kromě automatu také kino a čtyřicet bytů a kam Boudník s Hrabalem často zašli, je dnes na rozpadnutí.

Dům, ve kterém už nechci bydlet

Chátrající budova s desítkou posledních nájemníků většinou v důchodovém věku tak Hrabalovo dílo skutečně připomíná, byť nechtěně. Jedna z jeho knih se totiž jmenuje Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet. Odborníci mluví o zločinu spáchaném na bývalé dominantě Libně, památkový úřad hlavního města o poslední šanci pro majitele, firmu italského podnikatele Antonia Crispina, která dům dvanáct let vlastní.

"Problém je, že už zmizely všechny detaily, které dělaly atmosféru, již jsme viděli ve filmu Perličky na dně. Každopádně se stále jedná o významný objekt konstruktivismu, který je součástí místa a nositelem paměti své doby," upozornil architekt Miroslav Cikán. Majitel Světa si ale podle něho ani není vědom toho, co vlastní.

Svět nedáme

Přimět úřady i vlastníka k jednání se snaží petice většinou místních obyvatel, kterým osud budovy není lhostejný. V polovině října uspořádali před Světem happening a po volbách se s více než tisícovkou podpisů na petičním archu vydali na radnici Prahy 8. „Nenutí zákonnými prostředky majitele, aby Svět nevypadal, jak vypadá,“ vysvětlila iniciátorka petice, psychiatrička Eva Tomková.

„Chyba může sahat hluboko do historie, až k roku 1948. Každopádně základní chyba byla v zadávacím řízení, v prodeji a v absenci jakýchkoli podmínek, které by určily, jak má být objekt rekonstruován,“ domnívá se Miroslav Cikán. Status kulturní památky sice podle jeho slov městu umožňuje zasáhnout, ale mnoho hybných pák mu do rukou nedává. „Je možné proti vlastníkovi zahájit správní řízení. Sankce, které umožňuje legislativní rámec, jsou někdy tak vysoké, že by ho mohly přinutit. Ale nedomnívám se, že by reagoval a konal,“ říká architekt.

„Šli jsme s peticí za panem starostou a hlavní dojem, který jsem měla, byl, že ho nějaký Svět moc nezajímá,“ shrnula dojmy z radnice další signatářka petice Magdaléna Veselá. Matěj Fichtner, zastupitel za TOP 09 na Praze 8 ale namítá, že ne všichni na radnici mají k chátrající stavbě takový přístup. „Bohumil Hrabal zde čerpal svou inspiraci a v žádném případě neuvažuji o tom, že by Palác Svět mohl zmizet a namísto něho by vyrostlo něco jiného,“ tvrdí.

Stavba stále povolena, ale…

Podle projektu současného majitele měl Palác Svět ožít restaurací, kavárnou a luxusními byty. Stavební povolení platilo do letošního února, úřady platnost o dva roky prodloužily. V domě se v současné době pracuje – odváží se suť z vybouraných zdí. O dalších plánech majitele Automatu Svět se ČT nepodařilo víc zjistit. Tuzemský právní zástupce vlastníka i jednatel ve svých funkcích nedávno skončili. Jediným kontaktem tak zůstává adresa společnosti na Bahamách, kde firma sídlí.

A návrat do vlastnictví města není příliš reálný scénář. „Bylo by to velice složité,“ potvrdil Cikán. „Muselo by dojít k opravdu vysokým sankcím, a pokud by je nezaplatil, bylo by dům možné získat zpátky nějakým právním řízením. Každopádně by bylo nutné, aby byla provedena revize a došlo ke zpracování nového projektového rámce této budovy.“

  • Perličky na dně zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2168/216751.jpg
  • Palác Svět zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2168/216720.jpg