Mejdan samej fór: Prokopovi bylo šedesát a čtyři

>Praha - Tradiční vánoční koncert Michala Prokopa, zpěváka, hudebníka, televizního moderátora a bývalého politika, je letos zároveň i koncertem narozeninovým. Prokop před pár měsíci oslavil 64. narozeniny, což není sice číslo kulaté, ale je do jisté míry symbolické - odkazuje na něj text Pavla Šruta k písni 64 z Prokopova comebackového alba Poprvé Naposledy. S programem nazvaným Už mi bylo šedesát a čtyři vystoupí Prokop se svou kapelou Framus Five a dalšími hosty ve Velkém sále pražské Lucerny 13. prosince.

Chtěli jsme udělat koncert, kam bychom mohli posadit víc lidí,„ vysvětlil Prokop, který se do Lucerny vrací po čtyřech letech; jinak v prosinci každoročně vystupoval v pražském Divadle Archa. “Zjistili jsme, že řada z našich vrstevníků už nevydrží tři hodiny stát, a Lucerna přece jenom nabízí těch možností víc," dodal.

„Budeme zpívat něco společně s Tonyou Graves, do některých skladeb se připojí Yellow Sisters a Markéta Foukalová. Jiří Stivín bude hrát asi hlavně na flétnu. Někteří hosté pak budou hrát s Framusem v zádech, někteří bez. Chystáme společné finále. Bude to docela nářez, věřím, že všechny potěšíme,“ prozradil Prokop. Kromě zmíněných hudebníků se na pódiu objeví také Jan Burian, Peter Lipa nebo Václav Koubek s Janem Ponocným.

S přáteli si chce Prokop připomenout i 64. narozeniny, které oslavil letos v létě. Velký význam jim přikládal už před lety, když o dosažení tohoto věku básnil v jedné ze svých písní. „Naplnila se věštba spojená s mojí písničkou 64, že 'až mi bude 64, to bude mejdan samej fór, z mládí mi přiletí upíři zazpívat When I'm sixty four'. A to se mi letos stalo,“ říká.