Škola princů se obejde bez potterovských kouzel

Praha – Romantická a úsměvná pohádka o jednom až příliš slušném princi a o princezně, která se nechtěla učit, zpříjemní dnes od 20:00 večer divákům České televize. Školu princů natočil režisér Roman Vávra, k pohádce se vrátil sedm let poté, co dokončil pohádkový film Čert ví proč. Komediální příběh o příliš hodném princi napsal Miroslav Adamec a při psaní prý vycházel z tradic klasické české pohádky. V hlavní roli se objeví Matouš Ruml, režisér obsadil ale i známější herecké tváře, například Zdenu Hadrbolcovou nebo Jiřího Lábuse.

Režisér Roman Vávra nechtěl natočit studiovou pohádku, Škola princů proto vznikla v exteriérech na hradě Křivoklát. „I když je dělaná pro televizi, tak je vlastně natočena filmově. V dětství jsem studiové pohádky obrečel, těšil jsem se na ně, ale pak jsem byl zoufalý, na co se koukám, takže jsem si řekl, že tohle utrpení se děckám pokusím nečinit. Reály, myslím, k pohádce patří,“ vysvětlil s úsměvem.

Hrdinou Školy princů je princ Petr, příliš velký dobrák na to, aby mohl usednout na trůn. Petrova přehnaná slušnost trápí jeho královského otce, a proto ho vyšle do sousední říše, jejíž vládce zakládá školu pro prince, aby mohl za nejlepšího z nich provdat svou dceru Lenku. Už při prvním náhodném setkání, kdy se princezna představí jako kořenářka a princ jako pouhý pobočník, mezi nimi přeskočí jiskra. Svou lásku si ale musejí zasloužit překonáním četných nástrah.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Pohádka bez triků a kouzelných prstenů

„Točit v současné době, v době Pána prstenů a Harryho Pottera, klasickou pohádku, tzn. s královstvím, princeznou, princem, je možná anachronismus,“ říká Vávra. On ani scenárista Miroslav Adamec ale nechtěli točit pohádku s triky a kouzelnými prsteny. „Osobně jsem nejvíc myslel na svůj nepřekonatelný vzor, kterým je Šíleně smutná princezna, kde se nečaruje, nekouzlí, ale je půvabná,“ prozradil Adamec. Při psaní původní pohádky bylo podle něho především těžké najít nové motivy. Příběh příliš hodného prince takovým prý je.

Režisér Vávra obsadil do Školy princů i mnohá známá jména. Oba krále si s chutí zahráli Jiří Lábus a Oldřich Navrátil, pobočníka Pavel Liška a kořenářku Zdena Hadrbolcová. V týmu dalších princů, učitelů, pokladníků a knihovníků na sebe upozorňuje určitě i Petr Čtvrtníček coby královský rádce.

V hlavních rolích prince Petra a princezny Lenky se objeví Sarah Haváčová a Matouš Ruml. „Je to pohádka o dobrodružství, které prožívají dva mladí lidé, a o tom, co s nimi dovede udělat láska. Příběh je zasazen do středověku, takže je pro mě i trochu realistický, ale pohádkové prvky lásky a dobra zůstávají,“ zve Ruml diváky do Školy princů.