Szidi Tobias zpívá do větru

Praha – Její písně jsou šálkem horkého čaje, kabátem, který vítr neprofoukne, píše o novém albu Szidi Tobias Studio DVA, v jehož produkci deska Do vetra vznikla. Slovenská šansoniérka ji včera pokřtila v pražské kavárně Černá labuť. Čtvrtou desku, na které opět zní podmanivý hlas Szidi Tobias a její osobitý projev plný melancholie, radosti i bláznovství, představí zpěvačka na třech předvánočních koncertech a v novém roce pak na turné.

Albem Do vetra navazuje Tobias na předchozí album Pod obojím z roku 2008, které jí vyneslo Zlatou desku. Na novince zůstala věrná autorům, kteří pro ni léta píší. Autorem hudby je Milan Vyskočáni, o texty se podělili Michal Horáček, Petőfi Sándor, Peter Lipovský a barokní básník Lope de Vega.

… horkého čaje, kabátem, který vítr neprofoukne. Jsou takové pro jejich pravdivost, tak, jak je pravdivý vítr, všední den či sen. Jsou hřejivým vlněným šálem i stříbřitým ranním mrazem na travách. Jsou druhým dechem osamělých i hostií hledajících, štěstím milované i vírou milujících. Písně zpívané do větru tančícího po krajině. /Studio DVA/

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

„Všechny písničky mám ráda,“ přiznává Tobias, „jsou sentimentální, ale živé, za každou je příběh, který je můj. A budu ráda, když si v nich jakýkoli jiný příběh najdou i ti, kterým se mé písně líbí.“ Album otevírá možná nejsilnější šanson Zem ze dna světa čerpá síly od Michala Horáčka. Ten Tobias objevil pro české posluchače v souboru bratislavského Divadla Astorka Korzo´90 a nabídl jí spolupráci na svých projektech. 

„Její písničky jsou pocitové, jedna je dravá, druhá melancholická,“ podotýká k albu skladatel Milan Vyskočáni. Szidi Tobias zpívá baladicko-šansonový repertoár s občasným nádechem jazzu a folkloru. Své písničky staví na divadelním základu, možná i proto je její projev často srovnáván s šansonovou legendou Hanou Hegerovou, původem také Slovenkou.

Vydání alba Do vetra doprovází tři adventní koncerty – v Bratislavě (13. 12., Divadlo Astroka Korzo´90), v Brně (19. 12., Divadlo Reduta) a v Praze (20. 12., Divadlo Palace) – a především stejnojmenné turné po českých a slovenských městech, které odstartuje v lednu.

  • Szidi Tobias / Do vetra zdroj: Studio DVA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2171/217099.jpg
  • Szidi Tobias / Do vetra zdroj: Studio DVA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2171/217100.jpg
  • Szidi Tobias / Do vetra zdroj: Studio DVA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2171/217097.jpg