Mistr filmové hudby Morricone natáčí v Česku

Praha - O víkendu přijel do Prahy slavný italský skladatel filmové hudby Ennio Morricone, aby s Českým národním symfonickým orchestrem natočil hudbu k novému snímku. Se stejným tělesem nahrával už loni. Legendární skladatel, který nedávno oslavil 82. narozeniny, komponoval hudbu ke zhruba pěti stovkám filmů a televizních seriálů. Jeho melodie propůjčily neopakovatelnou atmosféru slavným westernům včetně snímku Tenkrát na Západě.

„V Praze nahrávám hudbu k filmu Jako delfíni, je to snímek pro mladé a o mladých, film o lásce, zlobě, prostě o každodenním životě, o dobru a o zlu. Jsem rád, že na něm můžu pracovat s Českým národním symfonickým orchestrem, moc dobře se s ním hraje,“ uvedl Morricone.

Nejvíce se proslavil spoluprací s režisérem a krajanem Sergiem Leonem na filmech, jako byla trilogie Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966), kde se v roli osamělého „muže beze jména“ představil mladý Clint Eastwood.

Rozhovor s Enniem Morriconem (zdroj: ČT24)

"Od doby, kdy…

… jsem začínal, se moje práce vyvinula. Neustále hledám nové postupy, snažím se najít další a nová řešení, i když to samozřejmě všechno má svoji jednotnou genezi, vychází to z mé fantazie, techniky, hudebního nadání." /Ennio Morricone/

Morriconeho charakteristické spojení harmoniky, zvonů a kytar, které ovlivnilo mnoho dalších westernových tvůrců, se posléze stalo znakem žánru. Nebyly to ale zdaleka jen oblíbené spaghetti westerny, které Morriconeho proslavily. Z nejznámějších seriálových melodií je to hudba k oblíbenému italskému kriminálnímu seriálu o boji proti sicilské mafii Chobotnice.

Působivými nahrávkami podbarvil snímky velmi rozličných žánrů dalších uznávaných režisérů, například Briana de Palmy (Nedotknutelní), Romana Polanského (48 hodin v Paříži), Franca Zeffirelliho (Hamlet), Giuseppeho Tornatoreho (Bio Ráj a Malena), Rolanda Joffého (Mise), Olivera Stonea (U-Turn) či Adriana Lynea (Lolita). Morricone byl rovněž dvorním skladatelem Piera Paola Pasoliniho. Jedna z jeho starších nahrávek se objevuje i ve snímku Quentina Tarantina Kill Bill.

Za svou kariéru získal Morricone několik cen Grammy a Zlatých glóbů, několikrát byl také nominován na Oscara. Zlatou sošku získal jednu, v roce 2007 za celoživotní dílo. Letos převzal nejvyšší švédské hudební ocenění Polar Music Prize pro rok 2010.