Kraj hledá nového ředitele Galerie Středočeského kraje

Kutná Hora - Kontroverzní ředitel Středočeské galerie Jan Třeštík, proti kterému před necelými dvěma roky protestovala řada odborníků, opouští funkci na vlastní žádost. Před necelými dvěma lety neměl tehdy osmadvacetiletý právník důvěru řady odborníků. Ti mu vyčítali například vzdělání mimo uměleckou oblast, stěhování galerie do Kutné Hory – i to, že ho dosadil David Rath bez výběrového řízení. Třeštík ale nakonec některé kritiky přesvědčil. Do Jezuitské koleje dostal vzácnou středověkou iluminaci, díla Alfonse Muchy, Andy Warhola nebo Cranacha a taky 36 tisíc návštěvníků za půl roku. Hejtmanství už na post ředitele Středočeské galerie vypsalo výběrové řízení. Vybrán bude během ledna či února příštího roku, do funkce by měl nastoupit v březnu.

Jan Třeštík podle vedení hejtmanství dokázal nastartovat a rozvinout činnost instituce. „Dokázal se obklopit velmi schopným týmem mladých spolupracovníků, kteří dovedli na velmi vysokou úroveň jak kvalitu výstav, tak především kvalitu práce s veřejností,“ upozornila předsedkyně Uměleckohistorické společnosti Milena Bartlová.

„Nám se podařilo vytvořit alternativu k jiným galeriím a muzejním institucím v České republice, která je jaksi jiná, než ty, které známe,“ dodal sám Třeštík. Právě základní koncepci galerie – spojení starého umění s novým, ale někteří odborníci Třeštíkovi dál vyčítají. Například kombinaci Warholovy Mony Lisy s Cranachovou Madonou. 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

„Staré umění je staré umění a nové umění je nové umění a každé si zasluhuje svůj pohled z hlediska doby, ve které vznikalo,“ upozorňuje například Vlasta Čiháková - Noshiro ze Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků.

Třeštík podle Davida Ratha sám sebe charakterizoval jako krizového manažera, ale prý už ho tak neláká běžný provoz galerie a úřednická práce. Kraj však chce jeho kreativity využít i do budoucna, při zprovoznění infocentra v pražské Husově ulici. Třeštík se navíc zapojí do hledání svého nástupce, bude členem komise, která nového ředitele vybere.