EXPO 2010 nepřipomíná jen jedna slza

Praha - Zlatá slza LacrimAu, která byla velkou atrakcí českého pavilonu na Expu 2010 v Šanghaji, bude mít šest kopií. O tom, kde konkrétně budou, se nyní prý jedná, původní slza každopádně zůstane v Praze. Autor objektu Federico Díaz by chtěl, aby slzy putovaly do New Yorku, Tokia, Londýna, Paříže, Moskvy a Šanghaje. V čínské metropoli se bude ve čtvrtek dražit jedna z kopií, aukce má být přenášena televizí CBN. Výtěžek půjde na charitativní účely, vyvolávací cena je podle deníku Právo 30 milionů korun.

Obří zlatá slza, nazvaná LacrimAu, se stala jedním z nejsledovanějších exponátů českého pavilonu na Expu 2010 v Šanghaji, kde byla součástí instalace na výrobu osobních parfémů. Pracovala především s city, které člověk prožívá při pohledu na obří zlatou kapku. Emoce pak snímala z hlavy návštěvníka do počítače. Ten je vyhodnotil a pipetovací systém pak z esencí vyrobil osobní vůni.

Zlatá slza je ve skutečnosti vyrobena z hliníku, zlato ji pouze pokrývá; bylo na ni naneseno nanotechnologií. Kapka měla být původně vyrobena z tuny zlata České národní banky, vláda ji však tvůrcům odmítla zapůjčit.

Název LacrimAu kombinuje latinský výraz pro slzu s chemickou značkou zlata. Umělecký počin propojuje totiž podle Díaze lidské slzy, zřejmě jednu z mála kapalných látek, s níž se neobchoduje, zlato jako symbol emocí, moci i válek a smutku a čich jako jeden z nejstarších smyslů.

Světová výstava EXPO 2010, která skončila v říjnu, překonala mnohé rekordy – byla největší, nejdražší a nejnavštěvovanější v historii. S ohlasem se setkala i expozice v českém pavilonu, kterou navíc koupil čínský zájemce za 30 milionů korun (na „kulturní olympiádu“ vyčlenila česká vláda půl miliardy korun).

Před pár dny bylo do Česka přivezeno všech sedm ocenění, která v Šanghaji získalo, pokřtěna byla také kniha nazvaná jednoduše EXPO 2010. Publikace s fotografiemi Herberta Slavíka, Davida Porta a Danieleho Mattioliho se ohlíží za českou účastí na letošní světové výstavě.

Český pavilon (model)
Zdroj: ČT24/www.czexpo.com