Zabijáci až k pupukání

Praha - Jedinečnou příležitost zhlédnout pražskou premiéru představení režijního tandemu SKUTR a Adély Laštovkové Stodolové nazvaného Joke Killers, které reprezentovalo Českou republiku na výstavě EXPO 2010 v čínské Šanghaji, bude mít veřejnost 21. prosince od 20 hodin v Divadle Archa. Představení Joke Killers se věnuje tématu klaunství, autoři v něm s humorem zachycují kontrast mezi vnitřním světem člověka - klauna a světem společenských pravidel a konvencí. Znovuobjevují tak roli klauna, jeho divadelní i společenské postavení.

Inscenace Joke Killers je plná jednoduchých absurdních situací z mezilidských vztahů, které z nás dělají „klauny“ v běžném životě, což jej činí srozumitelným a přístupným i pro cizojazyčné publikum. „Diváci v Šanghaji byli nadšeni a po představení nás často nechtěli pustit z hracího prostoru, jejich reakce byly upřímné a spontánní,“ říká Lukáš Trpišovský z režijního tandemu SKUTR.

Joke Killers přímo navazuje na úspěšné autorské představení Malá smrt, nominované na Cenu Sazky a Divadelních novin, ve kterém se tandem SKUTR tvořený Martinem Kukučkou a Lukášem Trpišovským poprvé spojil s choreografkou, performerkou a studentkou Ctibora Turby Adélou Laštovkovou Stodolovou. Impulsem ke vzniku Joke Killers byl právě Adélin zájem o hledání nové, moderní podoby komiky a nostalgie.

SKUTR - (Martin KUkučka a Lukáš TRpišovský)

„Dělat v tandemu je nesmírně pohodlný. Každý z nás dělá jen to, co umí a co ho baví. Ostatní zastane ten druhý. Spousta režisérů nám náš tandem závidí.“ /Lukáš Trpišovský/ 

Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský začali společně pracovat při studiích na DAMU, zájem kritiky budila už jejich absolventská představení. Záhy je proto ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab pod hlavičkou divadelní laboratoře Archa.lab pozval ke spolupráci s touto specifickou pražskou scénou. V Arše pak vzniklo několik mimořádně úspěšných divadelních představení této režijní dvojice.

SKUTR byl třikrát nominován na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku, jejich titul Un-derstand získal rovněž radokovskou nominaci v kategorii Inscenace roku. SKUTR je dlouhodobě žádanou divadelní akvizicí i za hranicemi České republiky (Srbsko, Polsko, Litva, Itálie, Německo, Rumunsko, Slovensko, Skotsko).

Název SKUTR používá momentálně pro svou identifikaci rovněž skupina umělců, která se během působení SKUTRu v Divadle Archa vytvořila. K nejznámějším projektům SKUTRu patří inscenace Nickname, Understand, 8 čili polib prdel kosům, Mistr a žák (uvedená na nádvoří Tereziánské zbrojnice v rámci Divadelní Flory 2008), Plačky či Malá smrt (DF 2009, Bezručovy sady).

SKUTR se také zásadním způsobem podílel na jednom z nejoceňovanějších českých titulů loň-ského roku – představení La Putyka (mj. 1. místo v anketě Divadelních novin v hlasování o nejvý-znamnější inscenaci roku 2009).

Adéla Laštovková Stodolová (1978) absolvovala v roce 1997 konzervatoř Duncan Centre a v roce 2003 katedru nonverbálního a komediálního divadla HAMU u profesora Ctibora Turby. Od roku 2005 studuje v doktorském programu KALD DAMU, kde působí také jako pedagog. Kromě herectví (spolupráce s divadly Archa, Studio Y, Komedie, Alfred ve dvoře, Rokoko) se věnuje cho-reografii (Břehy Gangy a Výlety pana Broučka v Národním divadle Praha, Happy End v Divadle Na zábradlí a Ráj srdce labyrint světa v Divadle Archa) a vlastním autorským projektům (Za tím, Všechna jediná, It's so lovely, že? a Malá smrt). Autorská inscenace.

  • Joke Killers zdroj: 4press http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2189/218872.jpg
  • SKUTR - Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský autor: Petr Jedinák, zdroj: Labyrint charakterů http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2189/218876.jpg
  • Understand / Rostislav Novák autor: Tomáš Vodňanský, zdroj: La Fabrika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1609/160841.jpg
  • Mistr a žák autor: Tomáš Vodňanský, zdroj: Skutr http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1337/133668.jpg