Cirkus Humberto na DVD - dárek divákům i režisérovi

Praha - Režisér František Filip oslaví o vánočních svátcích osmdesátiny. Tvůrce šesti set televizních pořadů a několika seriálů dostal od ČT dárek už v předstihu - 12 dílů Cirkusu Humberto na digitálním nosiči. Režisér František Filip se narodil 26. prosince v Písku v roce 1930. Vystudoval FAMU, obor režie. Díky němu zažívala televizní tvorba od 70. let velký rozvoj. Seriálem Tři chlapi v chalupě začala éra vynikajících českých seriálů, které se již navěky zařadily do zlatého fondu České televize -  Sňatky z rozumu, F.L Věk, Chalupáři, Byl jednou jeden dům a další.

Generální ředitel Jiří Janeček, pověřená ředitelka programu Kristina Taberyová a obchodní ředitel Robert Kvapil poděkovali Františku Filipovi za celoživotní tvorbu a mistrovskou práci, kterou zasáhl srdce již několika generací televizních diváků.

Mezi hosty slavnostního akce, která vyprovázela DVD do světa, byl i scenárista Otto Zelenka, s jehož jménem je spjatá nejméně polovina seriálů, které František Filip natočil. Dalšími hosty byli např. Jaromír Hanzlík, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Josef Dvořák, zpěvačka Hana Zagorová, kameraman Andrej Barla či dramaturgyně Bohumila Zelenková.

Reportáž Taťány Rubášové (zdroj: ČT24)

„Potkali jsme se už začátkem 50. let ve druhém ročníku na FAMU a vydrželi dodnes,“ řekl při křtu Zelenka. Zatímco Radoslav Brzobohatý zavzpomínal na natáčení Humberta: „To mě Franta ukecal, poněvadž jsem musel být mezi medvědy a lvy a tygry, ale přežil jsem to.“

Scénář zachytil osudy šesti generací slavného cirkusového rodu, jak je vylíčil úspěšný román Eduarda Basse z roku 1941. V pozoruhodném příběhu o lidech z manéže hráli například i Petr Haničinec, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Josef Kemr, Václav Postránecký, Josef Somr, Josef Kemr, Jana Hlaváčová, Iva Janžurová, Oldřich Vízner a Petr Nárožný. V dětské roli Vaška Karase zazářil Pavel Mang.

„Já si myslim, že to Bass napsal tak chytře a hlavně pravdivě a lidsky, že to leckoho oslovilo,“ zhodnotil skromně popularitu seriálu jeho režisér Filip.

Děj náročného projektu se odehrává v rozmezí let 1826 až 1924 v různých koutech Evropy, na daleké Rusi, v Persii a v Cařihradě. V seriálu bylo 162 rolí a účinkovalo v něm 6830 komparzistů, špička domácích i zahraničních artistů, drezérů a zvířat. Natáčení trvalo dva roky, kromě barrandovských ateliérů filmaři pracovali i na zámečcích Kozel a Lužany u Plzně, točili v pražském Divadle na Vinohradech, v Karlových Varech, v Berlíně, Výmaru, Rostocku a na několika místech v Polsku.

„Byly to dny a noci bez možnosti napít se vody. Měl jsem tři produkční, z nichž jeden se staral o zahraniční herce, druhý připravoval natáčení v zahraničí a třetí už mě honil na plac. Naštěstí jsem to přežil,“ řekl Filip.

Příběhy Antonína a Vaška Karasových, ředitele Berwitze, Karla Kerholce a dalších diváci sledovali již v pěti reprízách. Při té druhé v roce 1995 usedaly k obrazovkám v průměru dva miliony lidí. Ústřední melodii k seriálu nazpíval Karel Gott na hudbu Karla Svobody.

Režisér František Filip byl v roce 1995 první osobností, která v rámci ankety TýTý vstoupila do tehdy nové Síně slávy.

Tvůrčí umění režiséra Filipa si můžou diváci připomenout v mozaice pořadů, které uvede Česká televize během vánočních svátků.

Vydáno pod