Zástupce Prahy zkontroloval stav Muchovy Slovanské epopeje

Praha / Moravský Krumlov - Zástupce Galerie hlavního města Prahy navštívil tento týden moravskokrumlovský zámek, aby zde zkontroloval Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Nyní už musí město čekat na písemné odborné stanovisko. Hned poté chce Moravský Krumlov pokračovat s vedením Prahy v jednáních o setrvání Muchova díla právě zde. Nový pražský radní pro kulturu Lukáš Kaucký si ale nedokáže představit, že Praha by cyklus obrazů, který jí patří, ve zchátralém moravskokrumlovském zámku dlouhodobě ponechala.

Krumlovský starosta Tomáš Třetina předpokládá, že s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou by mohl zasednout k jednacímu stolu již koncem příštího týdne. Ze znaleckého posudku, který si Moravský Krumlov nechal ke stavu srolovaných pláten vypracovat, vyplývá, že je nutné je zase rozložit a nainstalovat, protože nynější stav jim neprospívá.

Pět z celkem dvaceti pláten Slovanské epopeje je sejmuto z rámů a srolováno od začátku října. Praha totiž chtěla celý cyklus ještě před komunálními volbami převézt a vystavit v pražském Veletržním paláci. Moravskokrumlovský úřad ale manipulaci s dílem zakázal, od té doby jsou obrazy na zámku zapečetěny.

Ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka řekl, že chce mít restaurátorskou zprávu o stavu pláten na stole na začátku ledna. Podle ní se pak rozhodne o dalším osudu cyklu.

Zástupci Moravského Krumlova by neradi ztratili turistickou atrakci

Moravskokrumlovský zámek, který památkáři už dříve označili za jednu z nejohroženějších památek Jihomoravského kraje, patří společnosti Incheba. Ta jej chce prodat a podle Kauckého by mohlo být řešením například to, kdyby Jihomoravský kraj zámek koupil a opravil. „Pak bychom uvažovali o tom, že by tam epopej mohla zůstat. Ve stávajících podmínkách je to ale tragédie,“ prohlásil radní.

Zástupci Moravského Krumlova by ale chtěli, aby obrazy na místním zámku zůstaly. Přesun díla by totiž pro město znamenal ztrátu jeho jediné turistické atrakce. Podle posudku, který si nechali krumlovští představitelé vypracovat, nemá zámek špatný vliv na technický stav obrazů, jak tvrdí Praha.

Slovanská epopej
Zdroj: ČT Brno