Nabídka pro oči a uši v roce 2011

Praha – Ani rok 2011 nebude chudší o desítky filmových, hudebních a divadelních přehlídek, které se na různých místech v Česku konají víceméně pravidelně. Kulturní nabídka je ale mnohem pestřejší, následující vybrané tipy z hudebních a filmových novinek ji zdaleka nepostihují celou. Jsou spíše upozorněním, na jaké snímky tuzemských tvůrců se čeští diváci mohou v novém roce těšit, a připomínkou, na které koncerty by možná stálo za to, koupit si včas lístky.

F I L M

Nominace na Českého lva 5. února a rozdávání cen přesně o měsíc později (slavnostní ceremoniál zprostředkuje Česká televize opět v přímém přenosu) budou rekapitulací uplynulého roku v tuzemské kinematografii. V kinech se ale mezitím už začnou promítat snímky nové – ještě v lednu si premiéru odbude Hřebejkova Nevinnost, která na plátno po letech vytáhla Luďka Munzara. Comeback čeká i Saxanu, respektive její představitelku Petru Černockou, v pokračování Dívky na koštěti po čtyřiceti letech.

V kinech se objeví na podzim, stejně jako adaptace komiksové trilogie Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 Alois Nebel (režie: Tomáš Luňák) nebo film Rodina je základ státu, který jeho režisér Robert Sedláček popsal jako „devadesát minut existenciálních řečí za 20 milionů“. Něco podobného lze očekávat i od ostře sledovaného Odcházení debutujícího filmového režiséra Václava Havla, exprezident měl ovšem na převedení své divadelní hry na plátno k dispozici rozpočet více než dvojnásobný. „Vážné“ premiéry zastupují ještě Lidice Petra Nikolaeva.

Příběhy Aloise Nebela, železničáře z malého nádraží Bílý Potok, jsou zachyceny technologií rotoscopingu – scény natočené s reálnými herci jsou následně animovány. Celovečerních animovaných filmů, i když vyráběných i jinými postupy, bude mít v roce 2011 premiéru několik: Živé herce s animovaným a počítačově vytvořeným prostředím kombinuje trikový fantasy film Poslední z Aporveru Tomáše Krejčího; další chystanou komiksovou adaptací je Čtyřlístek; podle literární předlohy vznikly Autopohádky i třetí pokračováníFimfára. Hrané pohádkové příběhy zastupuje Čertova nevěsta Zdeňka Trošky a málem první český hraný 3D film – V peřině F. A. Brabce.

Více i o chystaných zahraničních premiérách se dočtete v článku: Chystáte se do kina? Vybírat bude z čeho.

H U D B A

Pěvecké hvězdy vážné hudby mívají koncerty naplánovány i na léta dopředu, některé z nich si do diáře 2011 zapsaly i Česko. Dva vyhledávání operní pěvci vystoupí na českých pódiích dokonce poprvé: italská mezzosopranistka Cecilia Bartoliová se ve Dvořákově síni pražského Rudolfina začátkem června zastaví při turné nazvaném Vivaldi – od Benátek po Versailles. „To je skutečně zpěvačka, která ve svém oboru, koloraturním sopránu, opravdu nemá konkurenci,“ upozornil hudební kritik Petr Veber.

Německý tenorista Jonas Kaufmann přiveze do Smetanovy síně Obecního domu 10. ledna repertoár složený z nejslavnějších operních kusů. O něm kritik Veber prohlásil: „Kaufmanna objevila média, ono to dneska tak funguje. Co je ještě důležitější, začal se zapojovat do populárního žánru opera v kině. Třeba jeho role v londýnské Carmen ho dostala díky přenosům do kin celého světa.“

V Obecním domě vystoupí i velšský barytonista Bryn Terfel, jeden z nejlepších interpretů Wotana ve Wagnerově Prstenu, kterého mohlo české publikum slyšet poprvé už předloni.

V roce 2011 bude v Česku vystupovat také řada bývalých i nových hvězd různých žánrů moderní hudby. V Praze představí v březnu australská zpěvačka Kylie Minogue své album Aphrodite, o měsíc později přijede někdejší zakladatel britské rockové kapely Pink Floyd Roger Waters. V Česku se objeví v rámci turné The Wall Live, jehož název odkazuje na slavné dvojalbum The Wall a stejnojmenný film. Součástí vystoupení bude i 73 metrů dlouhá a 11 metrů vysoká zeď, která bude během večera postavena a opět zbořena.

Starší hity i skladby z letošního alba Soldier of Love, které obsadilo přední místa amerického žebříčku prodejnosti, nabídne 14. května posluchačům britská zpěvačka Sade. Velký zájem provází také koncert švédské skupiny Roxette, která do České republiky zavítá po deseti letech a své hity zazpívá 5. června.

Slavný americký vokalista a improvizátor Bobby McFerrin a německá taneční skupina Scooter patří k největším hvězdám, které vystoupí v první polovině roku 2011 v Brně. Brňany ale čeká řada dalších koncertních zážitků různých žánrů včetně swingu, kubánské hudby nebo heavy metalu. Na brněnském výstavišti vystoupí například britská glamrocková skupina Smokie, která brázdí světová pódia již od 60. let. Fanoušky glamrocku a hardrocku potěší také koncert americké zpěvačky Suzi Quatro, jež slavila největší úspěchy v 70. letech. Zajímavostí je plánované lednové vystoupení britské rockové zpěvačky Deborah Bonhamové, sestry někdejšího bubeníka Led Zeppelin Johna Bonhama.

  • Nevinnost zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2224/222304.jpg
  • Jonas Kaufmann v opeře Werther zdroj: Decca Classics http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2216/221555.jpg
  • Bobby McFerrin zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/165/16474.jpg
Vydáno pod