Společný film režisérů Shreka a Avataru - to bude cirkus!

Los Angeles - Režisér James Cameron, který se svým trhákem Avatar navždy změnil filmový svět, a slavná kanadská skupina Cirque du Soleil, která dala úplně nový význam slovu cirkus, se sejdou ve společném projektu. Spolu s režisérem animovaného Shreka Andrewem Adamsonem a produkční společností Reel FX Entertainment plánují natáčení 3D filmů znázorňující „umělecké formy za hranicí představivosti“.

„Je to rozhodně dobrý marketingový tah, a dokonce bych si troufnul tvrdit, že používají takový slogan, protože sami ještě pořádně nevědí, co to vlastně bude,“ odhaduje filmový publicista František Fuka. Podrobnosti o projektech jsou skoupé: Ví se jen, že první z nich, který ještě nemá jméno, už je v produkci.

„Víme toho opravdu málo, navíc zprávy z různých zdrojů se rozcházejí,“ potvrdil Fuka. „Ale vypadá to, že film bude natáčen Jamesem Cameronem a produkován Andrewem Adamsonem, který dělal třeba první dva Shreky nebo první dva filmy o Narnii, a že to bude film, který zřejmě bude mít děj. Tedy ne dokument, ale pohádkově fantaskní film.“

Rozhovor s Františkem Fukou (zdroj: ČT24)

Připravovaný snímek má být prvním ze série projektů, které Cameron a Adamson s Cirque du Soleil chystají. Soubor nového cirkusu, jenž má v současnosti na pět tisíc zaměstnaců, včetně 1 200 artistů, z téměř padesáti zemí, při svých představeních rád využívá i různé audiovizuální efekty. Přesvědčit se o tom koneckonců mohli nedávno i diváci v pražské O2 areně, kde soubor vystupoval. Vizuální stránku představení Cirque du Soleil může Cameron, který podle Fuky „umí překvapit“, jedině znásobit.

"Záběry, které natáčíme, jsou ohromující a já vím, že je Andrew Adamson utká do okouzlujícího, snu podobného vyprávění, které uhrane diváky všech věkových kategorií po celém světě," slibuje i sám Cameron.

Termín premiéry snímku zatím nebyl stanoven, vlastně není ani jisté, že nějaká bude. „Ani nevíme, jestli půjde do kin, možná bude jen na DVD nebo se bude promítat jen někde v Las Vegas,“ říká Fuka.