Vídeň znovu objevuje Ohmanna

Vídeň/Praha – Rakušan Friedrich (Bedřich) Ohmann (1858–1927) je zapomenutým architektem, jehož stopy dodnes zdobí řadu evropským měst. Málokdo si ale jeho jméno spojí s Kramářovou vilou nebo první secesní stavbou v Čechách, proslulým Café Corso v pražské ulici na Příkopech. Podepsán je jako architekt i pod mnohými vídeňskými památkami. Právě rakouské hlavní město se spolu s rakouskými kulturními institucemi nyní snaží Ohmannovo dílo pro veřejnost oprášit.

Rakouský architekt, narozený ve Lvově, působil po dokončení studií v roce 1883 ve Vídni, o pět let později se přestěhoval do Prahy, kde vyučoval dekorativní architekturu, a v roce 1898 se vrátil zpět do Rakouska. „Do stereotypů národního umění se příliš nehodilo, aby zakladatel české architektonické moderny přišel odněkud jinud. Takže Ohmann je u nás poměrně málo známý a poměrně dost podceňovaný,“ vysvětlil Jindřich Vybíral z Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Podobný osud má Ohmann i ve Vídni, jejíž obyvatelé míjejí stopy jeho práce: památník císařovny Alžběty, oblíbené místo odpočinku – nábřeží vídeňského kanálu v městském parku anebo část rozlehlého komplexu Hofburgu – Nového hradu, na jehož dostavbě se v letech 1899-1907 podílel jako projektant. Friedrich Ohmann dodal Vídni tvář moderního města, architektův nezaměnitelný rukopis je poznat především na dekoraci staveb. Uplatnil ji zejména na technických budovách, například na palmovém skleníku ve vídeňské hradní zahradě.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Zatímco v Česku Ohmannovu popularitu brzdilo jeho rakušanství, V Rakousku nebyl podle historiků architektury dost slavný a netěšil se takové pozornosti, protože svá nejproduktivnější léta (1889–98) strávil v Čechách.

Díky jeho pobytu tady má ale Praha třeba Štorchův dům na Staroměstském náměstí, dům U České orlice na nedalekém Ovocném trhu anebo slavný secesní hotel Central. Ohmannovy projekty ale byly realizovány i mimo hlavní město – podle jeho návrhu vznikla například zámecká kolonáda v Karlových Varech nebo novorenesanční romantický komplex Severočeského muzea v Liberci.

  • Palmový skleník, vídeňská hradní zahrada (architekt: Friedrich Ohmann, 1901) zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2207/220608.jpg
  • Hotel Central - 1899-1902; návrh rakouského architekta Friedricha Ohmanna z roku 1898 dokončili po jeho odchodu do Vídně jeho žáci Alois Dryák a Bedřich Bendelmayer. zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2207/220614.jpg