Miloš Frýba se definitivně rozloučil

Praha - Legendární televizní hlasatel Miloš Frýba dnes v odpoledních hodinách po delší nemoci zemřel. Bylo mu 65 let. V 70. a 80. letech patřil k nejznámějším tvářím československých obrazovek, odkud zmizel po sametové revoluci. Na Kavčích horách poté zastával post režiséra denního provozu. Jeho hlasatelská sláva dala dokonce vzniknout fanklubu, který se každoročně schází 25. ledna, kdy slaví svátek Miloš, na tzv. Frýbestru.

„Když vzpomínám na své působení na 'dvojce', tak musím říct, že to byla skvělá doba. Druhý program byl totiž vlastně jakási televize v televizi. Byli tu uklizeni politicky nevyhovující lidé i pořady. Lidé si kvůli tomu, aby mohli dvojku sledovat, pořizovali dokonce speciální konvertory. V roce 1972 splynul druhý program s prvním a hlasatelé začali působit na obou programech. Tehdy jsem se stal stálým zaměstnancem televize,“ uvedl při svém odchodu do důchodu Frýba.

„Z obrazovky jsem zmizel ve chvíli, kdy nám naznačili, že jsme už staří a někteří z nás mají 'máslo' na hlavě, i když si myslím, že jsme si hodně hlídali pořady, ve kterých jsme se objevili, takže osobně si myslím, že toho másla jsem na hlavě moc neměl,“ komentoval Frýba svůj krok.

Zemřel Miloš Frýba (zdroj: ČT24)

Miloš Frýba

se vyučil elektromechanikem, vystudoval gymnázium, po maturitě šel na vojnu a v roce 1968, ve 23 letech, nastoupil do tehdejší Československé televize jako elektroefektář. Hlasatelem se stal po vítězství v konkurzu na přelomu roku 1971 a 72. Má na svém kontě několik prvenství - byl prvním mužem mezi programovými hlasateli, navíc zahajoval pravidelné barevné vysílání. Začal velmi záhy konferovat i nejrůznější pódiové pořady - Intertalenty, nejrůznější galaprogramy, mírové slavnosti, družstevní dny, plesy, pořady pro brigády socialistické práce. Dlouho působil jako konferenciér Orchestru Václava Hybše.