V Česku zazáří operní hvězda Jonase Kaufmanna

Praha – Jedna z největších operních hvězd současnosti, německý tenorista Jonas Kaufmann, vystoupí 10. ledna ve Smetanově síni Obecního domu s písňovým recitálem. Za doprovodu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK pod vedením Jochena Riedera zazpívá árie převážně z italských a francouzských oper. Jednačtyřicetiletý mnichovský rodák žijící ve Švýcarsku je v současnosti řazen mezi pět nejlepších tenoristů světa.

Na světovou scénu se Kaufmann dostal přes první angažmá v Saarbrückenu a dále přes divadla ve Stuttgartu a Hamburku. Podle odborníků se uplatňuje jak v italském a francouzském, tak i německém repertoáru. Osobitý, temný hlas, silné charisma a také herecký talent ho předurčují k velkým operním rolím. Jeho debut v titulní úloze Wagnerova Lohengrina v Bavorské státní opeře v červenci 2009 byl v mezinárodním tisku oslavován jako zjevení.

O Kaufmannovo vystoupení v Obecním domě je velký zájem, pořadatelé vyšli vstříc zájmu publika a dali do prodeje další vstupenky do přidaných řad v sále. „Zazpívá árie malíře Cavaradossiho z Pucciniho opery Tosca, jimiž loni uchvátil obecenstvo v Metropolitní opeře v New Yorku a kritiky byl poté oslavován jako nejžhavější tenorista současnosti. Tyto árie, v nichž prý nemá rivala, letos přednese i na podiích milánské La Scaly a londýnské Královské opery Covent Garden,“ oznámila Martina Žáková ze společnosti Etain promotion.

V Česku vystoupí Jonas Kaufmann (zdroj: ČT24)

Ve Smetanově síni se Jonas Kaufmann představí také jako Werther, kterým v loňském roce nadchl Paříž a letos v lednu se v této roli představí ve vídeňské Státní opeře. V programu koncertu nebude chybět ani květinová árie z Bizetovy Carmen; jako Don José se letos představí publiku i v Mnichově a Tokiu.

Loni v říjnu hostoval v Berlíně jako Maurizio v Cileově opeře Adriana Lecouvreur, aby si pak v této roli v průběhu listopadu a prosince podmanil Londýn. „Árie z této opery obsahuje jeho album Verismo Arias, jež vyšlo před Vánocemi. Jsou na něm i další árie, které zazní na pražském koncertě, jako Příběh pastýře z Cileovy Arlézanky, Víno zdá se býti silné z Mascagniho Sedláka a kavalíra, Nebe a moře z Ponchielliho Giocondy či árie z Leoncavallových Komediantů, u nás širokému publiku známá jako Směj se, paňáco,“ dodala Žáková.

Sólové album Kaufmanna vydané v lednu 2008 s názvem Romantické árie se stalo mezinárodním bestsellerem. Uznání sklidilo také jeho druhé sólové album s názvem Sehnsucht, sbírka německých operních árií. V jeho diskografii je například Weberův Oberon, Schubertova Krásná mlynářka nebo CD písní Richarda Strausse. Je laureátem řady cen, mimo jiné ocenění Echo Klassik Award 2010, které v kategorii zpěvák roku přezval z rukou Stinga.