Jů a Hele jsou letití kamarádi

Praha - Dvojice plyšových postaviček Jů a Hele se v tehdejší Československé televizi poprvé objevila 4. ledna 1981 jako moderátoři pořadu Studio Kamarád. Jejich vznik byl inspirován světově proslulými pořady The Muppet Show a Sezamová ulice. Podobu zeleného Jů a oranžového Hele vymyslel kreslíř a výtvarník Stanislav Holý, hlasy jim propůjčili Jiří Lábus a Milan Neděla, později Ota Jirák.

Úspěch tehdejšího Studia Kamarád, za kterým stál dramaturg Jiří Chalupa, byl veliký a trval několik let. „Televize vysílala pro děti, ale jenom takové segmenty, jednotlivé pořádečky, a najednou tady byl dvouhodinový prostor. Tak si lidé, kteří tehdy v redakci byli, Míla Doubrava, Andula Jurásková, Olda Janota, Káťa Krejčí a další, říkali, jak s tím naložit. A připadalo nám málo, aby to moderoval jenom člověk. Přišlo se na to, že by bylo optimální zkusit to s nějakými neurčitými panáky, ani člověk ani medvěd,“ vzpomíná Chalupa na vznik Studia Kamarád.

Dobromyslné postavičky Jů a Hele byly doplněny například zlobivým Mufem, samolibým Harrym Šoumenem či všetečnou Tryskomyší. Koncem osmdesátých let se ale „Jůheláci“ na čas z obrazovek Československé televize vytratili, aby se opět na čas vrátili. Po ukončení vysílání Studia Kamarád našli útočiště třeba v pořadech Ahoj, děti a Jůhele neděle.

Naposledy vystupovali v pořadu Hřiště 7, od ledna 2011 se ale na obrazovky vrátilo jejich „mateřské“ Studio Kamarád. "Myslím, že Jůheláci byli velmi výrazní. Přišli s tím, že se dětem nemusí jenom něco ukazovat, ale že jim jde i něco říkat. Jsou to kontaktní figury, vždy jako by čekaly na odezvu dítěte," vysvětluje, v čem spočívá oblíbenost dvojice Jů a Hele Jiří Chalupa.