Pozor na to, děcka jsou v pohodě

Praha - Nízkorozpočtový americký film Děcka jsou v pohodě, který právě vstupuje do české distribuce, slibuje podle dosavadních ohlasů v zahraničí velký zážitek. Vypráví příběh lesbického páru vychovávajícího dvě náctileté děti, které se jednoho dne rozhodnou vyhledat svého biologického otce. Přestože jméno režisérky Lisy Cholodenkové není zatím příliš známé, její prvotinu Vrcholné umění mohli diváci letos spatřit na festivalu Mezipatra. Herci obsazení do jejího filmu rozhodně nejsou nováčky. Herecký koncert na plátně rozehrávají Julianne Mooreová s Annette Beningovou, sekunduje jim Mark Ruffalo v roli biologického otce. V roli dcery se objeví Mia Wasikowská, která hrála v titulní roli snímku Alenka v říši divů režiséra Tima Burtona. Film již nyní nese označení žhavého kandidáta na Oscara.

O Beningové v roli pečující, leč občas zatrpklé matky se nejčastěji mluví jako o kandidátce na prestižní sošku v kategorii nejlepší herečky. Šestačtyřicetiletá americká režisérka Lisa Cholodenková, která sama vychovává dítě se svou přítelkyní, na scénáři začala pracovat v roce 2004. Film natočila za asi tři týdny, přičemž herci měli na zkoušky jen několik dnů. Snímek, jehož náklady činily asi čtyři miliony dolarů (více než 72 milionů korun), měl premiéru na letošním americkém filmovém festivalu Sundance.

„Nerada bych, aby se film zařadil mezi výlučně lesbické snímky. Hraje se v něm totiž především o situacích, které znají lidé ze svých vlastních životů a které prožívá neobvyklá rodina v situaci, jež není podávána standardním způsobem,“ řekla Cholodenková.

Název filmu Děcka jsou v pohodě (v originále Kids Are All Right) odkazuje na píseň My Generation (1965) z prvního alba The Who. Přestože ve své době nebyla žádným šlágrem, v 60. letech se stala hymnou anglického hnutí Mod s definicí sebe sama: Vedení čistého způsobu života za obtížných okolností. Píseň Kids Are All Right je o tom, že dospělí si mohou řešit své problémy bez obav, protože děti jsou v pohodě.

Snímek po uvedení v USA zaznamenal pozitivní ohlasy mezi diváky i kritikou. Během festivalu Sundance 2010 se stal favoritem a mnozí mluvili o senzaci. „Distributoři se hádali do dvou do rána a vzájemně se přebíjeli cenou, kterou jsou ochotni zaplatit za tento snímek,“ uvedl Karel Och z MFF Karlovy Vary, který se festivalu tento rok zúčastnil.