Saturninův Jirotka

Praha - V národní literární anketě Kniha mého srdce zvítězila v roce 2009 humoristická kniha o vynalézavém sluhovi s názvem Saturnin. Její autor, spisovatel, Zdeněk Jirotka, se narodil 7. ledna 1911, a své nejslavnější dílo, které se dočkalo i filmového zpracování, napsal prakticky na počátku literární dráhy. Vydal ho v roce 1942 a jeho věhlas už nikdy nepřekonal, přestože psal ještě celá desetiletí.

Do své nejslavnější knihy Jirotka promítl svůj obdiv k suchému anglickému humoru, zejména k románům a povídkám, které napsal Pelham Grenville Wodehouse, jejichž hrdinou je nevšední sluha Jeeves. Ten postavu Saturnina zjevně inspiroval.

Rodák z Ostravy Jirotka po maturitě vstoupil do armády, kde sloužil jako důstojník pěchoty. Po mimořádném úspěchu Saturnina se až do konce války živil jako spisovatel. Po válce byl Jirotka redaktorem Lidových novin, humoristického Dikrobrazu a Československého rozhlasu. Kromě Saturnina napsal například románovou parodii na detektivní žánr Muž se psem (1944) a veselé příběhy z prostředí školy Profesor biologie na žebříku (1956).

Od roku 1971 byl Jirotka v důchodu. V 70. a 80. letech jej postihl publikační zákaz. Ten skončil až v roce 1985, kdy nakladatelství Československý spisovatel vytisklo Saturnina v padesátitisícovém nákladu. Román se poté dočkal dalších vydání a také překladů do angličtiny, francouzštiny a dalších jazyků. Oblíbený humorista zemřel v úctyhodném věku 92 let v dubnu 2003.

Vydáno pod