Ta Fantastika končí jenom zčásti

Praha – Divadlo Ta Fantastika se rozhodlo ukončit uvádění muzikálů a činohry a začalo rozprodávat rekvizity a kostýmy z her stažených z repertoáru. Toto rozhodnutí je důsledkem dosud nevyřešeného sporu, který začal v roce 2008, kdy tehdejší spolumajitel divadla Petr Kratochvíl podal k Evropské komisi stížnost na pražský grantový systém. Majitelům divadla vadí, že na rozdíl od některých jiných podnikatelů provozujících divadla nedostávají dotace od magistrátu.

„Je tady zvláštní situace, která flagrantně porušuje předpisy Evropské unie. Někteří soukromníci dostávají peníze od magistrátu, a někteří ne. Teď je to v soudním běhu a rozhodneme se, až nám přijde rozhodnutí Evropské komise, jestli je správně, že některý soukromník může dostat dotaci a některý nemůže, nebo jestli to správné není,“ prohlásil spolumajitel a výkonný ředitel Divadla Ta Fantastika Julius Hirsch.

Prohlášení Petra Kratochvíla:

Jako bývalý dlouholetý spolumajitel divadla a nynější jeho jediný jednatel bych rád ozřejmil situaci, která v současné době nastala v divadle Ta Fantastika. K postupné derniéře dospěly oba dva zbývající muzikály, tj. Láska je láska a Excalibur a tudíž od prosince 2010 nastává delší přestávka v uvádění her pro českého diváka a divadlo Ta Fantastika bude pokračovat pouze ve hraní multimediálních představení. Všichni (tj. současní majitelé Lucie Bílá, Julius Hirsch a já, jako jednatel divadla) jsme se dohodli, že vyčkáme definitivního rozhodnutí komise EU ohledně dotací soukromým subjektům a následně i definitivních výsledků soudní pře s pražským magistrátem. Do té doby nebudeme produkovat žádná další představení muzikálů ani činoher. Drtivá část všech nákladů na tato představení za poslední 3 roky byla totiž hrazena jednak z příjmů z multimediálních projektů divadla nebo z mých vlastních peněz a v současné diskriminační situaci a trvale probíhající nekalé soutěži již dále tímto způsobem pokračovat nechci.

Veškeré další, podrobnější informace jak pro veřejnost tak i pro sdělovací prostředky budeme dávat k dispozici až po finálním ukončení všech řízení i soudů, které v současné době probíhají v EU a následně proběhnou i na území ČR.

„Celá léta jsme jeli po dvou kolejích. Jedna kolej bylo černé divadlo, které na všechno vydělává, druhá kolej byl muzikál - jako 'bonbonek',“ konstatoval Hirsch. „Černé divadlo je záležitost pro turisty a od roku 1993 hraje přes 600 představení ročně a stejně tak tomu bude i letos. Jedeme dál,“ prohlásil.

Divadlo uvedlo celkem 12 muzikálů a činoher, na 2800 představeních je podle internetových stránek divadla vidělo přes milion diváků. Spolumajitelkou divadla je zpěvačka Lucie Bílá, která s muzikálem nekončí. Vystupuje v Hudebním divadle Karlín v titulní roli muzikálu Carmen, jehož se dosud odehrálo přes 250 představení. S nastudováním dalšího muzikálu v karlínské divadle počítá na přelomu letošního a příštího roku; mělo by jít o komedii.

Podle informací divadla i pražského magistrátu by se spor, kterým se nyní zabývá Evropská komise (EK), mohl v letošním roce vyřešit. EK nařídila magistrátu, aby pravidla pro přidělování dotací upravil. Podle vedoucí oddělení kultury pražského magistrátu Zuzany Návratové Praha do konce ledna pošle komisi konečný návrh pravidel. Ta by je mohla v únoru takzvaně notifikovat. „Doufáme, že je uzná,“ uvedla Návratová. Kdyby komise grantový systém neuznala, mohlo by podle Návratové hrozit, že někteří příjemci grantů budou muset dotace vrátit.

Před rokem 2008 Kratochvíl jako americký občan žaloval kvůli přidělování grantů také Českou republiku. Domníval se, že ČR neochránila jeho investice. Nakonec se ale s ministerstvem financí dohodl a žalobu stáhl. Žádnou finanční kompenzaci tehdy nedostal.

Kratochvíl začínal s projektem černého divadla Ta Fantastika v roce 1981 v New Yorku, po roce 1989 ho přenesl do Prahy a dodal k němu muzikálovou produkci.

  • Petr Kratochvíl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/83/8257.jpg
  • Ta Fantastika / Aspects of Alice zdroj: Ta Fantastika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2229/222887.jpg
  • Detail plakátu k muzikálu Němcová! autor: Ta Fantastika, zdroj: Ta Fantastika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/216/21516.jpg