Kulturama: panoramatický průvodce kulturní krajinou

Praha – Kulturní zpravodajství na České televizi obohatí od 8. ledna pravidelný sobotní pořad s názvem Kulturama. Přinese výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z kulturního dění uplynulého týdne, ale i událostí, na které se nezaslouženě pozapomnělo. Chybět nebudou podrobnější kritické pohledy, rozhovory a diskuse s hosty. Poprvé se divákům nový pořad představí dnes ve 12:32. Jednotlivé díly bude možné přehrát i v archivu iVysílání.

„Je to takový panoramatický průvodce kulturní krajinou,“ představuje Kulturamu vedoucí kulturní redakce ČT Petr Fischer. „Panaromatický znamená, že budeme nahlížet opravdu do všech koutů, a kulturní krajina, to znamená, že kultura není jen určitý vymezený prostor, ale celá společnost,“ vysvětlil.

Už první díl naznačí, že se tvůrci pořadu nebudou soustřeďovat jen na dění v divadlech nebo kinech, ale nabídnou širší záběr. Na programu dnešní Kulturamy je vedle reportáže o výstavě architekta české avantgardy Bohuslava Fuchse ve Vídni a o představení Dealer's Choice v Dejvickém divadle také pohled na socialismus, mimo jiné očima historika mladé generace Michala Pullmana.

Rozhovor s Petrem Fischerem (zdroj: ČT24)

Kulturama má za cíl zaznamenávat i dění, na které není v běžném zpravodajském vysílání čas, nabídnout kritický pohled na kulturní události nebo pozvat diváky do zkušeben, zákulisí divadel a do nahrávacích studií. „Témat bude spousta,“ nebojí se nedostatku reportáží Petr Fischer, „protože kulturní život je v České republice opravdu živý.“