Hradní muzeum - lákadlo do Krumlova mimo sezonu

Český Krumlov – Památkářského Oscara – mezinárodní ocenění Europa Nostra – by mohl zámek Český Krumlov získat potřetí, šancí je prý projekt Hradního muzea, které bylo dnes otevřeno. Jeho zpřístupnění je součástí tzv. Rožmberského roku, souboru akcí, jejichž záměrem je připomenout významný rod Rožmberků a jeho kulturní dědictví nejen v jižních Čechách. Hradní muzeum zpřístupnilo množství cenných exponátů ze zámeckých depozitářů, součástí expozice je i kinematograf.

Nové muzeum je umístěno v dosud nevyužitém Hrádku, který naposledy sloužil na konci 80. let jako městské byty. Jedna z nejstarších budov areálu na druhém zámeckém nádvoří chce do areálu přilákat turisty i mimo hlavní sezonu, otevřeno tedy bude mít po celý rok. „Je to obrovský počin, protože zimní sezona opravdu byla chudší,“ upozornil krumlovský starosta Dalibor Carda (ČSSD). Muzeum vybudoval za 40 milionů Národní památkový ústav za pomoci dotace z tzv. norských fondů. Tvoří ho 29 místností, prostor a chodeb.

Historická muzejní instalace, zrestaurovaná kachlová kamna, historická svítidla nebo repliky starých muzejních vitrín při vstupu do muzea chtějí navodit obraz 19. století. První dvě místnosti nazvané Sál pánů z růže, kde mimo jiné visí obraz Dělení růží, a Sál krumlovských vévodů představí významné šlechtické rody – Rožmberků, Eggenbergů a Schwarzenbergů, které během staletí v Českém Krumlově sídlily. Následuje kancelář ředitele schwarzenberské správy a jeho bytu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Zachování původních dispozic pokojů není jediným prostředkem, kterým chtějí autoři expozice umožnit návštěvníkovi, aby vnímal atmosféru doby. Pomoci mají i exponáty ze zámeckých depozitářů: sbírka schwarzenberské gardy, artefakty z mincovny a zbrojnice nebo porcelán.

„Je to naprosto výjimečný projekt, budu rád, když získá památkářského Oscara.“ /hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola/

Jedním z největších lákadel Hradního muzea bude zřejmě torzo barokního relikviáře s kostrou sv. Reparáta z bývalého kláštera minoritů v Českém Krumlově. Historii přiblíží i maketa českokrumlovského zámku, která zachycuje jeho podobu v polovině 16. století.

Prohlídkovou trasu uzavírá kinematograf. Promítat se v něm budou filmy z počátku 20. století, které si natáčeli členové rodu Schwarzenbergů v Českém Krumlově nebo na nedalekém zámku Červený Dvůr.

Pro návštěvníky bude Hradní muzeum přístupné od 11. ledna.