Bienále industriální stopy začíná

Praha - Na architekturu starých pivovarů, cukrovarů, vodojemů, mostů a nádraží se tento rok opět zaměří Bienále industriální stopy. Šestý ročník bienále vyvrcholí na podzim, některé akce s ním spojené ale začnou už dříve. Zahájí je přednášky 14. ledna v Kostelci nad Černými lesy na téma Co jsme si zbořili. Od června se bude konat v Kladně výstava Vojtěšská huť ve studentských projektech. Pracuje se také na dalším knižním industriálním průvodci po ČR. Oznámil to ČTK Jiří Hlinka ze zastupující mediální agentury.

Hlavní téma šestého ročníku bienále se nazývá „Architektura konverzí - balancování mezi záchranou, tvůrčí intervencí a destrukcí“. Bude se tak jmenovat také říjnová konference v Praze. „Chceme představit vybrané příklady konverzí nového a mnohdy nezvyklého využití průmyslového dědictví v České republice a upozornit na trendy v evropských zemích,“ uvedl Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví při Fakultě architektury ČVUT.

Kostelec nad Černými lesy, který se nachází 30 kilometrů východně od Prahy, bude hostit z počátku roku hned tři akce související s bienále. Přednášky budou pokračovat 18. února tématem Co se podařilo revitalizovat a 18. března cyklem o technických památkách Podlipanska. Součástí každého z přednáškových cyklů bude výstava na dané téma, umístěná v pivovarském muzeu v Kostelci.

Industriální stopy sdružují desítky výstavních a divadelních akcí, sympozií a konferencí a společenských večerů, při nichž se setkávají investoři s vlastníky objektů, architekti s památkáři a vysokoškolští pedagogové s úředníky.

Průmyslové stavby se čím dál častěji stávají národními kulturními památkami, mezi jinými například čistička odpadních vod v pražské Bubenči. V současné době se na ministerstvu kultury rozhoduje o tom, zda se kulturní památkou stane část Nákladového nádraží Žižkov. Nesouhlasí s tím vlastník objektu, České dráhy, ani politici třetí pražské městské části a developeři, kteří mají zájem prostor zastavět.

  • Industriální stopy / výstava autor: Gabriel Fragner, zdroj: industriální stopy.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2241/224078.jpg
  • Industriální stopy / výstava autor: Gabriel Fragner, zdroj: industriální stopy.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2241/224082.jpg
Vydáno pod