Kouskem Hoppera v Christie's je i prostřelený Mao Ce-tung

New York - Aukční síň Christie's nabízí dnes a zítra ke koupi část sbírky amerického herce a režiséra Dennise Hoppera, který zemřel loni v květnu. Kolekci se rozhodla dát do aukce jeho rodina, herec si to tak prý přál. Draží se plakáty k Hopperovým filmům nebo ručně psaný 158stránkový scénář k filmu Bezstarostná jízda. Na prodej je také Warholův kolorovaný portrét Mao Ce-tunga, který herec v návalu nečekané inspirace dvakrát prostřelil pistolí.

Dennis Hopper, kterého snímek Bezstarostná jízda vystřelil na konci 60. let mezi hollywoodské hvězdy, se vedle herectví věnoval také malování a fotografování a rád vyhledával společnost výtvarných umělců. Prozřetelně kupoval a sbíral díla svých přátel, z nichž se později řada proslavila - jako třeba Roy Lichtenstein nebo Andy Warhol.

Mezi třemi stovkami uměleckých děl, které Hopper shromáždil, je od  nejznámějšího představitele pop artu několik obrazů, mimo jiné i kolorovaný portrét Mao Ce-tunga. Warhol Hoppera označil za spoluatora tohoto díla, poté co začátkem sedmdesátých let herec ve výtvarníkově ateliéru obraz prostřelil.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

„70. léta byla pro Hoppera divoké časy plné večírků. A při jednom z nich si myslel, že je v domě někdo nezvaný, tak vzal zbraň a dvěma ranami prostřelil Maův obraz,“ vysvětlila Cathy Elkiesové z aukční síně Christie's. Warhol byl prý z takové úpravy nadšen a k průstřelům později přidal vysvětlivky „varovný výstřel“ pro díru nad Maovým ramenem a „zásah“ pro díru v jeho obočí.

Hopperovu sbírku, jejíž celková cena je odhadována na víc než milion dolarů, zdědily jeho děti, kteří ji nyní rozprodávají, údajně na přání svého otce. Podle Cathy Elkiesové si rodina přála ponechat pouze ty nejosobnější věci, jako jsou Hopperovy fotografie. „Sbírka zahrnuje drobnosti od dvou set dolarů až po ty nejdražší, jako je Warholova Marylin za 40 tisíc dolarů,“ prozradila, co lidé na aukci najdou. „Bráno z fanouškovského pohledu - pokud lidé neznají uměleckou hodnotu děl, koupí si tak alespoň kousek Hoppera domů,“ dodala.

Andy Warhol / Mao Ce-tung - obraz ze sbírky herce Dennise Hoppera; Hopper na počátku 70. let na obraz ve Warholově obrazu dvakrát vystřelil.
Zdroj: ČT24/Christie\'s