Kritici z Los Angeles ocenili Počátek a Sociální síť

Los Angeles – Američtí kritici krátce před vyhlašováním Zlatých glóbů rozdávali další filmová ocenění. Názory odborníků z Los Angeles jsou tradičně považovány za velmi směrodatné ukazatele, jak budou asi vypadat nominace na Oscary. Kritikům se letos nejvíce líbil film The Social Network od Davida Finchera. Ocenění si odnesli i Natalie Portmanová a Colin Firth. Nejvíc cen ale nasbíral snímek Počátek. Bodoval v šesti kategoriích, z nichž všechny se ale týkaly technických disciplín.

Film o zakladateli Facebooku se dočkal dalšího ocenění americké odborné veřejnosti, když jej losangeleští kritici zvolili filmem roku. Snímek zabodoval i v kategorii nejlepší režie a scénář. „Je to už sedm let, co si Mark Zuckerberg registroval doménu se jménem Facebook. Podle jeho schopností si jsem jistý, že už tehdy věděl, že o něm něco natočíme,“ chválil zakladatele nejpopulárnější sociální sítě scenárista Aaron Sorkin.

Nejlepším hercem byl zvolen Colin Firth za roli krále Jiřího VI. ve filmu Králova řeč. Do charakteru koktavého krále se herec ponořil i během své slavnostní řeči. Mezi herečkami dominovala Natalie Portmanová za roli baletky, která se v sobě snaží probudit černou labuť, aby dotáhla svou roli k naprosté dokonalosti.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

„Zvyknete si vnímat sebe samého tak nějak zvenčí. Myslím, že tanečníci skutečně trpí s těmi všemi zrcadly okolo. Snaží se spíš vnímat to, jak působí na okolí, než aby byli skutečně sami sebou,“ okomentovala svoji roli Portmanová.

Z hlediska počtu nasbíraných cen je vítězem thriller Počátek. Oceněn byl v šesti technických kategoriích, mimo jiné jsou to zvuk, střih, umělecká režie a vizuální efekty. Společně s filmem The Social Network je tak jedním z největších adeptů na Oscara. Kritici také posuzovali jiné než hrané filmy. Toy Story 3: Příběh hraček považují za nejlepší animovaný snímek, Waiting for Superman za nejlepší dokument. V kategorii cizojazyčných filmů zvítězil snímek The Girl With the Dragon Tattoo a v kategorii komedie film Easy A.

Colin Firth ve filmu King\'s Speech (Králova řeč)
Zdroj: ČT24/The Weinstein Company