České filmy se z Berlinale vrátí bez medvěda

Berlín - Na letošním filmovém festivalu Berlinale se v sekci Forum, tedy mimo hlavní soutěž, představí tři filmy z české produkce. Vedle dokumentu Nesvatbov na návštěvníky berlínské přehlídky čekají dramata Osmdesát dopisů a Dům. Oba hrané filmy si v Berlíně odbudou svou světovou premiéru. Pro Nesvatbov bude uvedení na jednom ze tří nejprestižnějších evropských festivalů mezinárodním debutem. 61. ročník Berlinale se koná od 10. do 20. února. Na doprovodném Evropském filmovém trhu budou promítány další čtyři české filmy.

Podle organizátorů se ve všech třech příspěvcích spojují soukromé a společenské problémy. Dokument Nesvatbov režisérky Eriky Hníkové zachycuje dění ve slovenské vesnici Zemplínske Hámre, jehož starosta se všemi způsoby snaží „zabrabčit“ místní třicátníky. Celovečerní debut režiséra VáclavaKadrnky Osmdesát dopisů naopak vypráví příběh rozdělené rodiny, v němž tvůrce částečně čerpal z vlastních zážitků.

Také novinka slovenské režisérky Zuzany Liové Dům, která vznikla v česko-slovenské produkci, je jejím prvním počinem na poli celovečerního filmu. Líčí v něm úsilí otce vybudovat pro své dcery dům, do jehož stavby přenáší všechny své ambice, které ztratil v éře komunismu. Proti jeho snu se ale obě dcery postaví. Ve snímku se objeví Miroslav Krobot, Taťjana Medvecká či Ester Geislerová.

"Jsem velice rád, že…

… se objeví v letošním Fóru hned tři české filmy. Tenhle výběr představí zajímavou pestrost a potvrzuje, že mladá generace českých filmařů umí vyprávět napínavé příběhy." /ředitel sekce Forum Christoph Terhechte/

Sekce Forum se v programu Berlinale letos objeví už pojednačtyřicáté. Je určena hlavně mladým tvůrcům a dílům, která se nebojí experimentovat a překračovat hranice žánrů. Tento rok představí 39 snímků v hlavním programu a šest speciálních projekcí. Jejich autoři sice nemohou pomýšlet na žádnou z hlavních cen festivalu, Zlatého medvěda nebo stříbrné medvědy, své ceny jim ale pravidelně udělují Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI či ekumenická porota. 

České filmy se v sekci Forum objevují od 90. let. Mezi promítanými byl například dokument Sladké století Heleny Třeštíkové, Klíč k určování trpaslíků Martina Šulíka, …a bude hůř Petra Nikolaeva nebo Občan Havel Pavla Kouteckého.

Na Evropském filmového trhu, který je součástí Berlinale, se objeví další čtyři české filmy. Všechny už byly uvedeny do distribuce: pohádkové dobrodružství Ať žijí rytíři! Karla Janáka, loutkový Kuky se vrací Jana Svěráka, úspěšný debut Tomáše Mašína 3 sezony v pekle, kritiky ceněná Pouta Radima Špačka. V nabídce bude i ukázka Havlova Odcházení, které bude uvedeno do kin v březnu tohoto roku. 

Vydáno pod