Dvě operní hvězdy v jeden den: Hampson a Terfel

Praha – Krátce po koncertě amerického tenoristy Jonase Kaufmanna vystoupí v Česku další dvě hvězdy operního světa. Oba se českému publiku představí 20. ledna. Velšského basbarytonistu Bryna Terfela doprovodí ve Smetanově síni Obecního domu Symfonický orchestr Českého rozhlasu; amerického barytonistu Thomase Hampsona v Dvořákově síni Rudolfina Česká filharmonie. Zatímco Terfel koncertuje v Česku teprve podruhé, Hampson se k nám vrací už poněkolikáté.

Bryn Terfel si buduje kariéru od roku 1990, kdy debutoval v Mozartově opeře Cosi Fan Tutte ve Welsh National Opera. Velmi rychle se dostal na přední operní scény, kritika oceňuje jeho hlas, charisma i herecký talent. „Začínal Mozartem, takovým lehčím repertoárem, a teď se propracoval k velkým rolím ve Wagnerovi, které mu skvěle sedí,“ říká o Terfelovi operní kritička Helena Havlíková. Ve Smetanově síni bude v rámci programu nazvaného Bad Boys zpívat Wagnera, Verdiho, ale také melodie George Gershwina. Více se o Brynu Terfelovi můžete dozvědět v záznamu rozhovoru, který poskytl ČT24.

I Thomas Hampson je častým hostem na prestižních operních scénách. Je považován za jednoho z nejlepších Mahlerových interpretů současnosti, o čemž se budou moci přesvědčit i čeští posluchači, a to hned dvakrát – 20. a 21. ledna v Rudolfinu. Vystoupí zde spolu s Českou filharmonií, která pod taktovkou svého šéfdirigenta Elijahu Inbala provede Mahlerův cyklus Písně o mrtvých dětech. K poctě Gustava Mahlera zazní také Symfonie č. 5 cis moll.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Větší část sezony 2010/2011 zasvětil Hampson právě vystoupením věnovaným 150. výročí narození Gustava Mahlera a 100. výročí jeho úmrtí. V této sezoně ho čeká hlavní role v novém nastudování Verdiho Macbetha v Lyrické opeře v Chicagu nebo tři koncerty věnované Johannu Straussovi s Renée Flemingovou a Berlínskou filharmonií.

Další slavná operní jména slibuje českým posluchačům koncertní program i v příštích měsících. V únoru představí představí česká mezzosopranistka Magdalena Kožená v Rudolfinu svůj zatím poslední projekt italských autorů první poloviny 17. století. V první polovině roku se české publikum může těšit i na italskou mezzosopranistku Cecilii Bartoliovou. Na Smetanově Litomyšli by měla vystoupit jihokorejská mezzosopranistka Sumi Jo a Dvořákova Praha má na programu koncert  maltského tenoristy Josepha Calleji.

Thomas Hampson jako Scarpia v Pucciniho Tosce (2009)
Zdroj: ČT24/Oficiální stránky Thomase Hampsona
Vydáno pod