Kawasakiho růže se za Oscarem už neprotáhne

Los Angeles - Český film Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka nezasáhne do letošního oscarového klání. Nedokázal se protáhnout do užšího výběru snímků, jež se budou ucházet o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. Vyplývá to ze seznamu kandidátů na tuto cenu, který zveřejnila americká Akademie filmových umění a věd. Do užšího výběru ze 66 uchazečů postoupilo devět snímků. Mimo jiné dánský film Lepší svět, jenž v noci z neděle na pondělí získal jako nejlepší zahraniční snímek prestižní ocenění Zlatý glóbus považované za předzvěst Oscarů. Na seznamu je třeba i mexický snímek Biutiful, který natočil známý režisér Alejandro Gonzalez Inarritu a v němž hraje například Javier Bardem.

Podle akademie hodnotilo cizojazyčné filmy několik set jejích členů sídlících v Los Angeles od poloviny října do 13. ledna. Šest snímků, které od nich dostaly nejvíc hlasů, pak zvláštní výbor akademie pro Oscara za nejlepší cizojazyčný film doplnil o další tři.

Úspěšné snímky nyní budou hodnotit speciální komise v New Yorku a Los Angeles. Od pátku do neděle se tento týden každý den podívají na tři filmy. Z jejich následného hlasování pak vzejde závěrečná pětka, již akademie oznámí spolu s dalšími nominacemi příští úterý. Ceny se pak budou předávat 27. února. Ceremoniál budou moderovat herci James Franco a Anne Hathawayová.

Nemusí tušit, že je festival v Cannes. Ale tuší, že je Oscar

O tom, že se bude za Česko ucházet o nominaci na Oscara právě Hřebejkův snímek Kawasakiho růže, rozhodla loni v září Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Režisér již v minulosti získal nominaci na Oscara za film Musíme si pomáhat z roku 2000.

V nedávném rozhovoru pro ČTK řekl, že pokud by se jeho film opět dostal mezi snímky, jež o cenu budou usilovat, považoval by to za čest a „poplácání po zádech“. Samotného Oscara podle něj nelze přeceňovat. Za výhodu ceny ale považuje, že ji každý zná.

„Na rozdíl od všech ostatních cen to má velice dlouhou tradici a je tomu věnovaná mediální pozornost, takže i když divák v Čechách třeba nemusí tušit, že je nějaký festival v Cannes a že se tam uděluje Zlatá palma, tuší, že je nějaké ocenění Oscar,“ řekl Hřebejk.

Želary, Kolja

Vůbec posledním českým filmem, který získal nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, byly Želary režiséra Ondřeje Trojana z roku 2003. Jediným českým filmem, který po revoluci získal Oscara, byl Kolja režiséra Jana Svěráka. Cenu obdržel na konci března 1997.

Ladislav Chudík v závěrečné scéně filmu Jana Hřebejka Kawasakiho růže
Zdroj: ČT24/fotografie poskytl Bontonfilm
Vydáno pod