Warhol na smrt nevěří

Praha - Galerie Dvorak sec contemporary, Občanské sdružení NKA, nakladatelství Arbor vitae ve spolupráci s Muzeem moderního umění Andyho Warhola a Společností Andyho Warhola v Medzilaborcích připravily výstavu Andy Warhol a Československo. Pořadatelé se rozhodli zaměřit na méně známou tvorbu proslulého umělce. V expozici jsou nejvíce zastoupeny černobílé obrazy, skici i kresby. Ve druhé části výstava seznámí návštěvníky s tím, za jakých podmínek a v jaké atmosféře vznikala kniha sestavená ze vzpomínek Warholových rodinných příslušníků a přátel.

Na naší výstavě představujeme Andy Warhola jako velice senzitivního, který pracuje s esencí barvy. Za povšimnutí stojí nejenom maximální bravura v kresbách, ale zřetelný je i jeho cynický přístup ke smrti spojený s vysokou senzibilitou,“ upozornila v rozhovoru pro ČT24 majitelka galerie Olga Dvořáková.

Pod názvem Andy Warhol a Československo vzniká i knižní publikace fotografa Rudo Prekopa a výtvarníka Michala Cihláře, která se zabývá jeho rusínským původem. „Myslím si, že je všeobecně známo, že nejdůležitějším člověkem v životě Warhola byla jeho matka Julia, která se nikdy nenaučila anglicky. Byla zároveň ten člověk, který udržoval kontakt s vlastí. Je jasné, že Andy mluvil doma stále rusínsky, což potvrdili lidé, kteří se s ním někdy sešli.“ Autoři publikace měli velké štěstí, že jim rodina odkryla i ty nejtajnější věci z jejich archivu. I na této výstavě jsou některé z nich úplně poprvé zveřejněny Organizátor výstavy Boris Kršňák.

Na knize autoři pracovali více jak 20 let a měla by vyjít v srpnu tohoto roku, u příležitosti 20. výročí Muzea moderního umění v Medzilaborcích.

Andy Warhol a smrt

„Nevěřím na smrt, protože když přijde, už tu nejste.“

Téma smrti provázelo tvorbu Andyho Warhola po celý život. Bylo pro něj pózou, nebo způsobm vyrovnání se se smrtí matky, jejíhož pohřbu se nebyl schopen zúčastnit? Nebo bylo jeho fascinované černobílé zobrazování lebek dokonalým ztělesněním pop-kultury a replikace děl? Andy Warhol chtěl, aby jeho obrazy byly nedokončené, aby na nich pracovali další a další umělci. S pomocí lebek vytvořil obraz celé společnosti.

„Po smrti jsme si všichni velmi podobní. Nepotřebujeme make-up, zubaře …, nic. Je to definitivní portrét, který zůstává a nic tím nekončí!“

Dvorak sec contemporary je jedním z předních současných galerií zabývající se výhradně významnými díly současného umění, produkované velmi mladou nastupující generací – umělci z USA, Británie, Německa a České republiky. Program galerie pro období 2009-2011 zahrnuje 10 velmi mladých a rozvíjejících se umělců z New Yorku, důležité schopnosti, zejména ty, které zkoumá hranice médií, reprezentace a interpretace v současném umění tvorby.

Výstava v Galerii Dvorak Sec Contemporary, Dlouhá 5, Praha 1 potrvá do 27. února 2011. Otevřeno denně mimo víkend 10-18 hodin.

  • Z výstavy Andy Warhol a Československo v Galerii Dvorak sec contemporary autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2261/226042.jpg
  • Andy Warhol a Československo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2261/226044.jpg