Redford Sundance popřál nezávislý jazyk

Park City (Utah) – Herec Robert Redford ve čtvrtek v utažském Park City zahájil letošní ročník filmového festivalu Sundance. Popřál této největší přehlídce nízkorozpočtové filmové tvorby, aby si zachovala duch skromnosti a ubránila se všem snahám o zkomercializování. Přehlídka potrvá do 30. ledna a nabídne 120 celovečerních a 80 krátkometrážních filmů. Neodstartoval ji jeden zahajovací snímek, jak bývá zvykem, ale dvě dramata, dva dokumenty a série krátkých filmů.

„Na začátku mi hodně lidí říkalo, že festival nebude bez reklamy a dobrého marketingu fungovat. Snažil jsem se jim vysvětlit, že nám jde o to, abychom byli kreativní a ukázali filmařům i publiku, že existují taky jiné možnosti. Marketing je práce pro jiné lidi,“ prohlásil čtyřiasedmdesátiletý Robert Redford, který festival založil.

Zmínil se také o historii přehlídky a řekl, že jeho cílem bylo vytvořit komunitu filmových fanoušků ve službách nezávislého filmu. „Základní myšlenkou bylo všemi silami vytvořit pro umělce prostor nových příležitostí. K tomu jsme se zavázali a tak to zůstane,“ uvedl.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Přes tyto snahy i na tento festival pronikají velká studia honící se za talenty a novými směry. Redford situaci komentoval: „Organizujeme tento festival stejně, jako jsme to dělali před 25 lety. Neuvádíme film z komerčních důvodů, ale abychom objevili nové myšlenky, nezávislejší jazyk. Nabízíme, ale nerozhodujeme, to ponecháváme divákům.“

Na čtvrtečním zahajovacím programu festivalu bylo drama Pariah od režisérky Dee Reesové, irský komediální thriller The Guard režiséra Johna Michaela McDonagha a dva dokumenty. Sing Your Song od režisérky Susanne Rostockové je o černošském zpěváku a aktivistovi Harrym Belafonteovi, Project Nim od režiséra Jamese Marshe pojednává o šimpanzovi vychovávaném lidmi.

Sundance Film Festival
Zdroj: ČTK/AP/Danny Moloshok