Becoming Chaz - z dcery synem

Park City (Utah) - Filmovým festivalem Sundance v americkém Park City hýbou témata nejčastěji spojovaná s etikou či morálkou. Premiéru tu měl dokumentární film Becoming Chaz o změně pohlaví, kterou podstoupila jedna z amerických celebrit. Chaz Bono je synem ze slavné rodiny. Původně vlastně dcerou. Jeho rodiče tvořili slavné hudební duo Sonny a Cher. Proměnu z Chastity Sun Bonové v Chaze Bona zachytil dokumentární film.

„Jsem nadšený. Potěšený, že tady můžu být se svým vlastním příběhem,“ uvedl film jeho protagonista Chaz Bono. Jako malou Chastity Bono si ho diváci pamatují z televizní show jeho rodičů Sonnyho a Cher ze 70. let minulého století. To, že Chastity je transsexuál, který podstoupil operativní změnu pohlaví a stal se Chazem, je všeobecně známo, ale až do natočení dokumentu Becoming Chaz byly podrobnosti přeměny drženy mimo oči veřejnosti.

„Chaz neměl na výběr. Nemohl změnu podstoupit potají. Chaz je veřejná postava. Nikdy si ten osud nevybral, celý život je na něm světlo reflektorů. Tím pádem jeho příběh může pomoci druhým,“ myslí si režisér Randy Barbato, který spolu s kolegou filmařem Fentonem Baileym snímek produkoval a režíroval.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

S nápadem natočit film o přišel sám Chaz, cítil prý, že je třeba tento příběh odvyprávět. "Chtěl jsem soustředit pozornost na otázku, kterou lidi jednoduše nechápou. Chtěl jsem změnit jejich postoje a názory v téhle věci," vysvětlil po premiéře.

Snímek Becoming Chaz začíná těsně před tím, než Chaz podstoupí operaci pro odstranění ňader, a v průstřizích se vrací do dětství obklopeného slávou - včetně záznamu malé, zlatovlasé holčičky vystupující v The Sonny and Cher Show. Filmy o lidech, kteří si změní pohlaví, jsme točili už dřív, ale tentokrát jde o to, že většina lidí má představu o tom, jak Chaz vypadal jako malé dítě díky tomu, že si ho rodiče vzali do své show. Ten obrázek si každý pamatuje - pro film je to ideální začátek," doplnil druhý režisér snímku Fenton Bailey.

Film Becoming Chaz měl v neděli premiéru na americkém filmovém festivalu Sundance v utažském Park City a v květnu ho odvysílá nová televizní stanice OWN Oprah Winfreyové.

Chaz Bono (vlevo) a Jennifer Eliaová na premiéře dokumentu Becoming Chaz o Chazově změně pohlaví na Sundance Film Festivalu 2011
Zdroj: ČTK/AP/Victoria Will